Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Jasen procvetao – med? Negde medi, negde ne (a negde med nije...

Jasen procvetao – med? Negde medi, negde ne (a negde med nije med)

120
0

Zašto je važno to što je jasen poranio, pogotovo za pčelare? A kad smo kod pčelara, kakav je med na evropskom tržištu sada? Idemo redom, stavku po stavku, pa da rešimo.

Image by beauty_of_nature from Pixabay

Bele se jasenovi, hoće l’ biti meda?

Ova godina je posebna zbog različitih vremenskih prilika, što će biti zapaženo po tome što su šume postale bele, ne zbog bagrema već zbog jasena. Pčelari su prvi primetili ovu pojavu, ali nisu sigurni da li bi trebalo da budu optimistični jer postoje suprotstavljena mišljenja o tome da li jasen stvarno proizvodi nektar, odnosno da li je u pitanju medonosna biljka.

Ljubiša Zdravković iz Leskovca, koji se bavi pčelarstvom već gotovo 40 godina, potvrdio je da je u njegovom regionu jasen cvetao, ali nije primetio da ga pčele posećuju. On ističe da je med od jasena izuzetan, sličan bagremovom medu. „Reč je o nadmorskoj visini od 300-400 metara i šteta je što nema nektara, jer zaista ne pamtim da je nekada ovoliko procvetao jasen“, veli Zdravković.

Image by WikimediaImages from Pixabay

On trenutno na svom ataru ima oko 170 košnica. „Pčele su još okupirane mrtvom koprivom, ali i ona polako prolazi, jabuka je prošla u našem kraju i sada čekamo bagrem. Nadamo se da vreme neće poremetiti planove pčelara“, dodaje Zdravković.

Dragan Rakićević iz Kraljeva iznosi pozitivne vesti u vezi s jasenom, posebno za pčelare koji se nalaze na visinama većim od 500 metara nadmorske visine. On je rekao da su mu kolege pčelari javile da jasen cveta u okolini Novog Pazara i na Goliji. Takođe je dodao da za sada nema druge informacije o tome koliki je obim posete pčela i kakvi su prinosi. Rakićević je objasnio da su prošle godine primetili da je medila smrča, što znači da svake godine neka biljka bude u centru pažnje. On je istakao da smrča zapravo ne cveta već luči slad koji pčele koriste i pretvaraju u med. Dodao je da poseduje oko stotinu košnica i da se dugogodišnje bavi pčelarstvom.

Foto:Pixabay

Med u Evropi neretko nije med, barem ne kakav treba biti…

Trenutno, visoke temperature ne stvaraju značajne probleme za pčelare, ali na tržištu pčelinjih proizvoda postoje brojni izazovi. Maloprodajna cena meda znatno premašuje cenu koju farmeri dobijaju od trgovaca.

Đorđe Mrkić, pčelar iz Novog Sada, naglašava potrebu za intenzivnijom promocijom upotrebe meda u ishrani, posebno među mladima. Što se tiče stanja u pčelarstvu, Mrkić opisuje situaciju kao zadovoljavajuću, ali naglašava da su vremenski uslovi nepredvidljivi, što može uticati na prinos. Pčelari duž granice s Mađarskom suočavaju se s trovanjem pčela, što dodatno komplikuje situaciju.

Photo by Anete Lusina: https://www.pexels.com/photo/crop-farmer-taking-honeycomb-from-beehive-5247969/

Na tržištu pčelinjih proizvoda, posebno na veleprodajnom nivou, postoji značajan nedostatak zbog rata u Ukrajini i raspada evropskog tržišta. Ulazak sumnjivog kvaliteta meda po povoljnim cenama u Evropu pre nekoliko godina doveo je do formiranja Evropskog saveza pčelara radi provere kvaliteta meda, s obzirom na to da se pokazalo da čak 50% meda na tržištu nije pravi med, što su potvrdile analize.

Izvori: Dobro jutro, RTV