Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Javni poziv za izradu Akcionih planova energetski i klimatski održivog razvoja

Javni poziv za izradu Akcionih planova energetski i klimatski održivog razvoja

381
0

Na snazi je trenutno Javni poziv za prijavu jedinica lokalne samouprave na konkurs za izradu Akcionih planova energetski i klimatski održivog razvoja. Dotični Javni poziv je raspisan u okviru „Green Kick“ projekta. Kako se ističe, biće otvoren do 20. marta. Informacije o projektu saopštili su iz organizacije Smart kolektiv koja isti sprovodi u Srbiji.

Izvor: Smart Kolektiv zvanična Instagram stranica

Javni poziv u detalj

Smart kolektiv iz Beograda je objavio javni poziv za lokalne samouprave (JLS) kako bi se prijavile na konkurs za izradu Akcionih planova za energetski i klimatski održiv razvoj (SECAP), a rok za prijavu je do 20. marta 2024. godine. SECAP, koji predstavlja akronim za Plan održive energije i akcija za klimu, ključan je dokument koji opisuje strategiju lokalnih vlasti u sprovođenju konkretnih aktivnosti usmerenih na ublažavanje klimatskih promena i unapređenje sposobnosti prilagođavanja na lokalnom nivou. Takođe, SECAP dokumentira napore usmerene ka smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Na osnovu precizno definisanih kriterijuma, biće izabrano pet opština ili gradova sa kojima će se u narednom periodu raditi na izradi SECAP-a. Odabrane lokalne samouprave dobiće podršku u razvoju ovih strateških dokumenata kroz pružanje tehničke pomoći, što uključuje savetodavne usluge i angažovanje stručnjaka za izradu dokumenata.

Izvor: Smart Kolektiv zvanična Fejsbuk stranica

Tokom ovog procesa, organizovaće se i aktivnosti namenjene osoblju lokalne uprave, uključujući obuke i radionice radi izgradnje kapaciteta. Kao preduslov za pripremu SECAP-a, izabrane opštine ili gradovi će se pridružiti Sporazumu gradonačelnika, globalnoj inicijativi gradova i opština koja se bavi lokalnim inicijativama u oblasti klimatskih promena i energije. Pridruživanjem ovom sporazumu, JLS iskazuju svoju posvećenost postizanju ciljeva EU u oblasti klimatskih promena i energetike. Ovo se izražava posebno u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

„Zelena tranzicija nema alternativu“

Poziv je objavljen u okviru trogodišnjeg projekta pod nazivom „Green Kick“, koji se simultano realizuje u tri zemlje regiona. Glavni cilj ovog projekta je jačanje uloge civilnog društva u procesu dekarbonizacije i borbi protiv klimatskih promena. Ključne aktivnosti projekta obuhvataju razvoj kapaciteta, unapređenje saradnje između organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava, kao i sprovođenje javne kampanje pod nazivom „Zelena tranzicija nema alternativu“. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Centrom za razvoj i podršku iz Tuzle i FORS Montenegro iz Nikšića.

Izvor: euki.de

Projekat „Green Kick“ deo je Evropske klimatske inicijative (EUKI). Inicijativa je finansijski instrument Nemačkog federalnog ministarstva ekonomskih poslova i klimatske akcije (BMWK). „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH“ sprovodi konkurs EUKI-ja za izbor projektnih ideja. Glavni cilj EUKI-ja je unapređenje saradnje na polju klimatskih pitanja unutar Evropske unije (EU) radi smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Izvor: AgroTV