Naslovna Poljoprivreda Jeftin dizel za poljoprivrednike opet pravi problem – pumpama!

Jeftin dizel za poljoprivrednike opet pravi problem – pumpama!

311
0

Članovi neformalnog udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica tvrde da ih je jeftiniji dizel za poljoprivrednike ruinirao. Na sastanku sa predstavnicima ministarstava rudarstva i energetike, poljoprivrede i trgovine, najavili su kako su spremni da podnesu zahtev za naknadu izgubljene dobiti zbog posledica, kako oni tvrde, tržišne diskriminacije. Dotičnoj su, vele oni, izloženi po usvajanju Uredbe o prodaji dizel goriva paorima po ceni od 179 dinara po litru.

Vlasnici malih pumpi zahtevaju od nadležnih hitno ukidanje delova Uredbe koji obavezuju NIS da proda gorivo po ceni od 179 dinara po litru. Kako navode, spremni su da prihvate predloženo rešenje do 15. marta.

Photo by engin akyurt on Unsplash

U saopštenju koje su poslali medijima, vlasnici malih pumpi su preneli predstavnicima tri ministarstva konkretne činjenice. Naime, apostrofirali su da je cena od 179 dinara po litru dizela preniska. Podsetićemo, po ovoj ceni NIS prodaje gorivo poljoprivrednicima putem tzv. agro-kartice.

Ne birajući reči, vlasnici malih pumpi su naglasili da je ta cena „daleko niža od stvarnih troškova proizvodnje i prometa ovog goriva“. Dodali su da je ovom merom više od 1.000 benzinskih stanica u Srbiji dovedeno u izrazito neravnopravan položaj.

I opet dizel uvodi razdor…

Vlasnici benzinskih stanica podržavaju napore države da omogući poljoprivrednicima kupovinu goriva po povoljnijoj ceni. Pritom, podržavaju i uvođenje prava na delimičnu refundaciju akcize u iznosu od 50 dinara. Dotični potez svi oni smatraju značajnom podrškom celokupnom sektoru poljoprivrede.

dizel gorivo za poljoprivrednike
dizel gorivo za poljoprivrednike

Ipak, ističu da zadržavanje prava za poljoprivrednike da kupuju dizel na benzinskim stanicama NIS-a po ceni od 179 dinara po litri predstavlja meru koja ozbiljno narušava celokupan lanac maloprodaje goriva. Cena dizela za poljoprivrednike je sada niža za 27 dinara od cene na njihovim stanicama. Pritom, NIS pokriva razliku do pune cene. Na taj način preuzimaju agro-kupce od drugih benzinskih stanica. Ali, što je ozbiljniji problem, preuzimaju i mnoge druge krajnje korisnike koji zloupotrebljavaju agro-karticu, kako su naveli vlasnici privatnih pumpi u saopštenju.

Upozorili su da benzinskim stanicama u poljoprivrednim regionima, koje su obično smeštene u manjim gradovima i ruralnim područjima, preti zatvaranje nakon dve godine poslovanja u ovakvom tržišnom okruženju.

Poskupljenje goriva

S obzirom na to da je ova situacija prisutna već duže od dve godine, vlasnici benzinskih stanica su najavili da će podneti zahtev za naknadu izgubljene dobiti, kao posledica tržišne diskriminacije nametnute Uredbom.

Izvor: AgroTV