Naslovna Poljoprivreda Jesenja setva u zastoju u Pčinjskom okrugu

Jesenja setva u zastoju u Pčinjskom okrugu

295
0

Setva pšenice, ječma i ostalih strnih žita je uveliko trebalo da počne. Međutim, poljoprivredni proizvođači Pčinjskog okruga nisu u mogućnosti da počnu sa istom. Kao glavni razlog navode činjenicu da u prethodna dva meseca nije bilo dovoljno padavina koje bi im omogućile nesmetanu predsetvenu pripremu zemljišta.

Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo vranjske Poljoprivredne službe, preporučuje poljoprivrednicima koji planiraju sejanje pšenice na lakšim tipovima zemljišta da izvrše smanjenu pripremu zemljišta. Ovo uključuje plitko oranje ili tanjiranje. Raditi oba je moguće čim padne najmanje deset do petnaest litara kiše po metru kvadratnom.

S druge strane, za poljoprivredne proizvođače koji će sejati ozima strna žita na težim tipovima zemljišta, kao što su gajnjača i smonica, preporučuje da sačekaju obilnije padavine. Drugim rečima, preporučuje se da padne više od 30 l kiše po metru kvadratnom. Tada bi trebalo da započnu osnovnu pripremu zemljišta na dubini od 15 do 20 cm i predsetvenu pripremu zemljišta na dubini od 5 do 10 cm.

Okasnela setva (i kako joj pravilno prići)

U nastavku izjave, Lazović Đoković je apostrofirala prakse kojih bi ratari trebalo da se drže. „Nikako u setvi ne bi trebalo da koriste seme sa tavana koje je dosta lošeg kvaliteta i ima veliku primesu bolesti na zrnu. Ovo pogotovo što su prošle godine u maju i junu mesecu bile velike padavine. Tada poljoprivredni proizvođači nisu bili u mogućnosti da zaštite svoje useve pšenice,“ ističe Lazović Đoković. „Ratari do 5. novembra u setvi mogu da koriste srednje rane i srednje kasne sorte. A posle ovog roka samo fakultativne sorte koje traže manji broj dana jarovizacije.“

setvospremanje

Ako se poljoprivredni proizvođači odluče za setvu nakon 10. novembra, Lazović Đoković preporučuje da obavezno povećaju setvenu normu za 10 posto. Ovo je neophodno jer će nakon nicanja pšenice i ječma doći do smanjenog broja izdanaka.

„Ratarima savetujem da u setvi obavezno koriste NPK-a đubrivo. U prethodnoj godini smo videli da su poljoprivredni proizvođači koristili tavansko seme i da nisu koristili NPK-a đubrivo u jesenjoj setvi, već samo azotno đubrivo. To je uticalo da ove godine dođe do velikog prisustva žute rđe na usevima. A ona može da smanji prinose i do 50%. Ova bolest se javlja kod useva koji imaju velike količine azota. A pritom nemaju dovoljno kalijuma i fosfora  za razvoj korenovog sistema,“ naglasila je savetodavac.

Foto: Pixabay

Dragan Nakić iz sela Rakovac kod Bujanovca je jedan od ratara koji je pratio sve savete struke po pitanju setve. Međutim, kako i sam naglašava, zbog suvog zemljišta još uvek ne može da krene sa setvom. „Neke moje komšije koje poseduju traktore veće snage i jednobrazne plugove uspeli su da obave setvu pšenice. Međutim, zbog suve zemlje morali su prilikom oranja jednog hektara dva puta da klepaju raonike kako bi završili započeti posao,“ veli Nakić.

Izvor: Dobro jutro