Naslovna Lov i divljač Jezivo! Pomor srna u Kikindi odmah nakon situacije sa pticama

Jezivo! Pomor srna u Kikindi odmah nakon situacije sa pticama

116
0

U okolini Kikinde pronađeno je 19 mrtvih srna i srndaća. U ataru Banatskog Velikog Sela lovci su pronašli četiri mrtve srne i jednog srndaća. A u kikindskom ataru pronađeno ih je 14.

Prema rečima Damira Bjelića, koji obavlja funkciju predsednika Lovačkog udruženja „Velebit“ u Banatskom Velikom Selu, dan nakon što je pronađeno 800 mrtvih vrana u nakovačkom ataru, dobio je obaveštenje o uginuloj divljači u istom ataru.

Izvor: Kikindski

„Kada sam otišao video sam jednog srndaća koji je još uvek bio živ. Narednog dana ponovo sam obišao atar kako bih se uverio u kakvom je stanju srndać i imao sam šta da vidim. Zatekao sam pet leševa divljači u krugu od 300 metara,“ dodao je Bjelić.

Kako ističe, bio je zatečen prizorom i alarmirao policiju, inspektora za lov i sve nadležne organe. „Čekamo rezultate pošto su uginule srne poslate na obdukciju u Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu,“ rezignirano veli on. „Ali sam 99% uveren da je u pitanju trovanje i da je kriv čovek. Nikada pre nismo imali ovakav slučaj da nađemo pet uginulih životinja na malom prostoru. U protekla dva meseca bilo je dojava da je pronađen po jedan ili dva srndaća, ali to nije bilo alarmantno. Na mestu gde smo našli uginule životinje bio je veliki čopor i važno je da se istraži šta se desilo“.

Image by Sportfiskarn from Pixabay

Satiranje srna indikator nečeg većeg

Sledećeg dana, u lovištu u okolini Kikinde prema Ruskom Selu i Banatskoj Topoli, članovi Lovačkog udruženja „Kikinda“ otkrili su 14 mrtvih srna i srndaća, što je potvrdio predsednik udruženja Mladen Banjac. Leševi divljih životinja otkriveni su tokom obilaska terena i procene broja divljači.

„Slučaj smo odmah prijavili nadležnom lovnom inspektoru, veterinarskoj inspekciji, policiji, lokalnoj samoupravi,“ naglasio je Banjac. „U rekordnom roku su svi izašli na teren i uradili uviđaj. Delovi divljači uzeti su za analizu, a leševi su zakopani prema svim propisima. U toku je istraga kako je došlo do uginuća jer nikada do sada nismo imali ovakav slučaj. Divljač nije odstreljena, a šta se desilo ostaje da vidimo. Teren i dalje kontrolišemo i voleo bih da se ova situacija ne ponovi“.

Image by Joshua Choate from Pixabay

Trenutno je u toku period kada je lov na plemenitu divljač zabranjen, dok se love samo predatori. Takođe, ovo je vreme kada se vrši godišnje brojanje divljači kako bi se pripremila planska dokumentacija. Nova lovna sezona za trofejne srndaće počinje 14. aprila.

U Policijskoj upravi su potvrdili za kikindski.rs da je slučaj prijavljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi i da će tačan uzrok smrti divljači biti poznat nakon što stignu analize sa Instituta u Novom Sadu.

Izvor: AgroTV