Naslovna Poljoprivreda Jovanović: „Vrednost izvoza rakije preko 25 miliona evra“

Jovanović: „Vrednost izvoza rakije preko 25 miliona evra“

109
0

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović izjavio je da izvoz rakije iz Srbije stalno raste iz godine u godinu i trenutno se procenjuje na oko 25 miliona evra. Jovanović je ovo izjavio na recentnom otvaranju „Rakija festa“ održanog u Beogradu.

„Ta količina možda ne zvuči puno, ali kad pogledamo da u toj utakmici nismo baš imali tradiciju od nekih 50, 60 ili 100 godina, nego da smo tek pre nekoliko decenija krenuli na nivou brendova i na nivou ozbiljnog pozicioniranja, treba da budemo izuzetno zadovoljni rezultatima i da znamo da imamo mnogo šansi da se ti rezultati povećaju“, istakao je Jovanović.

Izvor: Rakija Ognjena – zvanična Facebook stranica

Jovanović detaljnije o prometu rakije (i budućim podvizima)

U nastavku izjave, Jovanović je napomenuo da Srbija najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Nemačku, Sjedinjene Američke Države, te da se tržište Kanade otvorilo kao novo ciljno tržište. Takođe je istakao da sve veća količina rakije ide ka okolnim zemljama gde postoji tradicija konzumiranja sličnih pića, poput Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Severne Makedonije.

„Imamo sada Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, gde ćemo u narednih 10 godina doći do nula stope carine, tako da svakako ima ogromnog prostora za dalji rast izvoza, ali i ogromnog prostora za rad na napredovanju naših proizvođača na brendiranju i na jednom zajedničkom koordinisanom nastupu naše države ka tim tržištima“, naveo je Jovanović.

Izvor: Ministarstvo pravde

Istakao je da u Srbiji postoji približno 1.000 zvanično registrovanih proizvođača rakije, pri čemu je domaća rakija od šljive naš najistaknutiji brend. „Šljiva je veoma važna i važno je zato negovati sortimente zdravih sadnih materijala, jer je to polazna osnova kod bilo koje prehrambene industrije, pa i industrije rakije“, rekao je.

Geografske specifičnosti srpskih proizvoda

Jovanović je istakao važnost jačanja proizvodnje ne samo rakije od šljive, već i drugih vrsta, navodeći da Srbija treba da se fokusira na negovanje kvaliteta, održavanje kontinuiteta u tom kvalitetu, ali i obezbeđivanje značajnih količina proizvoda za izlazak na tržište.

Foto: YouTube Screenshot
Izvor: Kuhar Ivica

Dodao je da je ključno da brendovi koji se pojavljuju na međunarodnom tržištu budu predstavljeni kao ozbiljne kompanije i poslovni subjekti sa stabilnom stopom rasta, kako bi ih tržišta prepoznala kao pouzdane partnere.

Kada je reč o regionima u Srbiji koji su prepoznatljivi po proizvodnji rakije, Jovanović je bio jasan. Naveo je da su svi krajevi značajni. Ali, kako je istakao, postoje specifičnosti koje se vezuju za određene geografske lokacije. Dodao je da postoji rakija koja je karakteristična za Vojvodinu, centralnu Srbiju, jug ili istok zemlje. A upravo to otvara mogućnosti za buduće razmišljanje o brendiranju tih lokalnih karakteristika.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Naglasio je da su manji proizvođači usredsređeni na visok kvalitet proizvoda te da im je potrebna podrška kako bi se razvijali. Zbog toga im Privredna komora Srbije pruža pomoć u pronalaženju tržišta i partnera kako u domaćem, tako i u inostranstvu. „Njima je potrebna pomoć u sadnom materijalu, u koncipiranju zasada, u radnoj snazi, ali i tehnologiji za preradu. Bitno je da se taj ceo lanac zatvori“, apostrofirao je.

Fokus na male zanatske destilerije

Branko Nešić, organizator „Rakija Festa“, bio je prezadovoljan rezultatom. Izjavio je da je ovogodišnje izdanje ove manifestacije, posvećene rakiji i drugim jakim alkoholnim pićima, održano po 12. put. Dotično je, kako tvrdi, okupilo 23 vodeće registrovane destilerije iz Srbije.

Foto: Pixabay

Napomenuo je da rakija čini samo 30-40% ukupnog tržišta alkoholnih pića u Srbiji. Uprkos tome, veli on, važno je da se posveti veća pažnja malim zanatskim destilerijama. Tako bi javnost bolje razumela razliku u kvalitetu između tzv. „domaćih“ i registrovanih rakija.

Nešić je istakao značaj unapređenja tehnologija proizvodnje i obrazovanja novih proizvođača. Naglasio je da su na „Rakija Festu“ posetioci imali priliku da probaju rakije koje nisu dostupne u prodavnicama, kao i destilate starije od 10, 15 ili 20 godina.

Izvor: Rakija Ognjena – zvanična Facebook stranica

Govoreći o podršci države proizvođačima rakije, istakao je da bi ta pomoć trebala biti raznolika. Smatra da trenutno svedočimo obnovi srpskih rakija, omogućavajući uživanje u destilatima svetskog vrhunskog kvaliteta po pristupačnim cenama.

Izvor: AgroTV