Naslovna Poljoprivreda Junice i ovce u fundusu robnih rezervi

Junice i ovce u fundusu robnih rezervi

185
0

U fundusu robnih rezervi grada Kragujevca nalaze se junice simentalske rase i bilo pirotsko oplemenjene, bilo ovce rase Virtemberg. Centar za strna žita i razvoj sela iz ovog grada preuzeo je pre četiri godine od lokalne samouprave vođenje jedinstvenih robnih rezervi u Srbiji. Kako navodi portal „Dobro jutro“, trenutno su na oko stotinu šumadijskih gazdinstava grla na čuvanju i uzgoju priplodnih junica i ovaca.

Zorica Jestrović, direktor Centra za strna žita i razvoj sela u Kragujevcu, obratila se medijima po pitanju fundusa ovih stočarskih sorti. „Imamo u ovom trenutku 76 grla na raspolaganju. Dajemo junice u četvrtom mesecu steonosti i domaćin, koji ih dobije, odužuje se prvim ženskim potomkom, najkasnije u roku od pet godina, i u istom mesecu steonosti. Predajom priplodne junice, domaćinu ostaje grlo i njeno potomstvo.  Kod ovaca je sličan princip. Za deset uzetih grla na pet godina, vraća se  11, odnosno jedno grlo kamate. Sve što se dobije između je domaćinovo, i to je odličan način pomoći stočarima da prošire stada, poboljšaju genetiku ili ostvare dodatni prihod, koji će kasnije ulagati u dalju proizvodnju,“ naglasila je.

Foto:Pixabay

Ko uzima junice i ovce iz robnih rezervi?

Naravno, u samom okrugu Kragujevca, mnogi stočari već godinama unazad uzimaju grla iz robnih rezervi. Isti je slučaj i sa porodicom Ilić. Ovi proizvođači iz sela Rogojevac su iz ovog fundusa nekoliko puta do sada nabavljali grla. Marko Ilić je, primera radi, recentno uzeo steonu junicu. Kako on sam ističe, već 2025. godine sleduje mu vraćanje junice drugom proizvođaču koji bude konkurisao.

Domaćinstvo porodice Sinđelić iz susednog naselja Kutlovo dobilo je iz robnih rezervi čak 22 ovce. Članovi ovog gazdinstva naglašavaju da je ovaj princip pozajmice sa kamatom u grlima jako koristan. Naposletku, kako ističu, ne mora da se troši gotov novac za nabavku kvalitetnih grla za reprodukciju.

Foto: Pixabay

Svi vlasnici gazdinstava koji su zainteresovani za ovu formu partnerstva mogu stupiti u kontakt sa Centrom za strna žita i ruralni razvoj Kragujevac. Njihova adresa je Save Kovačevića 31, nasuprot Šumadija sajma. Tamo će moći da dobiju sve potrebne informacije o uslovima konkursa.

Izvor: Dobro jutro