Naslovna Poljoprivreda Kad Svilajnac overi Ameriku: David, poljoprivrednik za primer

Kad Svilajnac overi Ameriku: David, poljoprivrednik za primer

56
0

Davidu Radovanoviću je Svilajnac isprva bio mali, te je otišao u SAD da studira ekonomiju. Ali se u Svilajnac vratio, i to u najboljem svetlu. Naime, sada se aktivno bavi uzgojem borovnice, i to ne slučajno.

„U Amеrici sam vidеo da jе borovnica tamo supеr zdrava voćka i da su prosto ludi za borovnicom i bukvalno kupuju koliko god mogu da iznеsu, jеr jе to najtražеnijе voćе tamo. Ja dođеm u Srbiju i kada sam sе raspitao o samom zеmljištu, kojе jе dobro, kakvе strukturе, jеr ona traži kisеlu strukturu i tako su niklе plantažе u Svilajncu“, veli ovaj mladi proizvođač.

Foto: Pixabay

Tren kada borovnica Svilajnac krasi…

Nakon detaljnog istraživanja tla i tržišta, David je rekao da je odlučio krenuti težim putem. Rekao je da sve radi ručno, a umesto hemijskih preparata, koristi beli luk kako bi zaštitio svoje useve od štetočina.

David je objasnio da zaista koriste beli luk koji su posadili kako bi oterali poljske miševe. Rekao je da beli luk ima jaku aromu koja odbija te glodare, a istovremeno odbija i druge insekte. Takođe je rekao da su posadili graoricu koja poboljšava kvalitet zemljišta uzimajući azot iz vazduha i korenjem ga unosi u zemlju, obezbeđujući borovnicama potreban azot.

Foto: Privatna arhiva

Njegov cilj, prema njegovim rečima, bio je dobiti sertifikat za organsku proizvodnju, a već je rekao da je stekao tržište putem društvenih mreža.

Radovanović je istakao da često prodaju proizvode preko interneta i preporuka stalnih mušterija. Rekao je da se isplati raditi i prodavati na malo u Beogradu i Novom Sadu, a razmišljaju o proširenju prodajnih mesta.

Foto: Pixabay

Najveća podrška, kako je rekao, dolazi od njegovih roditelja. Oni su prvobitno bili skeptični, ali su brzo shvatili da je David na pravom putu i da je srećan jer radi ono što voli. Rekao je da su njegovi roditelji jednoglasno izjavili da je ovo velika investicija, ali da su uspeli da sakupimo sredstva. Dodao je da su rekli da je bitno da on ima volju za tim, a da su oni tu da ga podrže, ističući da je poljoprivreda plemenito zanimanje.

Iako je David diplomirani ekonomista, rekao je da ga je život odveo ka poljoprivredi. Rekao je da je borovnica biljka budućnosti, i da radi na tome svakodnevno.

Izvor: Dnevnik