Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Kako da olakšate zalučenje prasadi i obezbedite dovoljan unos hrane u prasilištu!

Kako da olakšate zalučenje prasadi i obezbedite dovoljan unos hrane u prasilištu!

Da biste mladim prasadima omogućili dobar početak u odgoju, važna je ishrana u prasilištu.

2416
0

Piše: mr Slobodan Kragić, specijalista ishrane za svinje u kompaniji De Heus

Prasad moraju da nauče da jedu čvrstu hranu i vare nove nutrijente, kako bi se pripremilii za zalučenje. Prihranjivanje i dopuna mleku su izuzetno značajni, a o efektima možete pročitati ovde.

Međutim, kako to utiče na zalučenja pitali smo stručni tim za ishranu svinja De Heus.
„Pravilnim unosom hrane, u prvim sedmicama nakon zalučenja, sprečavaju se problemi koji se mogu javiti kasnije u uzgoju prasadi, poput streptokoka ili e.coli. Unos hrane je najvažniji za razvoj prasadi. Da bi prase raslo, mora dovoljno da jede. Međutim, previsok unos hrane u određenim fazama uzgoja, takođe može biti uzrok problema.“

Važnost unosa hrane


„Da biste mladim prasadima omogućili dobar početak u odgoju, važna je ishrana u prasilištu. Prasad moraju da nauče da jedu čvrstu hranu i vare nove nutrijente da bi se pripremilii za zalučenje.“ – kažu stručnjaci iz De Heus-a.

Zalučenje predstavlja veliku promenu u crevima svinja. Bakterijska flora u crevima se naglo menja, jer se gubi unos mleka iz krmače. Zbog stresa, crevnih patogena i previše niskog unosa hrane u prvim danima nakon zalučenja, crevne resice mogu delimično zamreti i time smanjiti sposobnost probave hrane. Ovo može prouzrokovati dijareju.

Da bi se to sprečilo, važno je da sva prasad uzmu što više čvrste hrane pre zalučenja, tako da je unos hrane odmah nakon zalučenja već dovoljno visok za svu prasad. Kako bi se dodatno povećao unos, postoji mnogo praktičnih načina za stimulisanje unosa hrane u prasilištu.

Kako povećati unos hrane?

„Mi smo u nekoliko ogleda dokazali da se jednostavnim načinima može stimulisati unos hrane kod prasadi. Jedan od načina je postavljanje više hranidbenih mesta u prasilištu i to okruglih hranilica, što je u praktičnom ogledu dalo čak 48% veći unos hrane u odnosu na pravougaone hranilice“ – ističu u De Heus-u.

Rezultati druga dva testa pokazali su da je unos hrane u prvih 21 dan bio 50-54% veći kada je posuda za hranjenje stavljena ispred prasilje, a ne iza nje (grafikon 2). Krmača daje dobar primer i mlada prasad lako uče od nje.

Ishrana nakon zalučenja

Nakon zalučenja veoma je važno koristiti odgovarajuću hranu kako je predviđeno, a to znači da tokom 3 dana od zalučenja treba obezbediti veoma visoko svarljiv i energetski bogat predstarter PRO-PS, fokusiran na unos energije.

Najkasnije tri dana nakon zalučenja prasad treba prebaciti na standardnu hranu za zalučenje, PRO-S.

Sastav ove hrane za zalučenje osigurava da se bilo kakva oštećenja creva, koja bi potencijalno mogla da nastanu, zaleče što je pre moguće i da se postepeno pređe na sledeću fazu hranjenja.

Pravilnim unosom hrane u prvim sedmicama nakon zalučenja sprečavaju se problemi koji se mogu javiti kasnije u uzgoju prasadi, poput streptokoka ili e.coli.