Naslovna Vesti Kako gajiti žuti zvezdan

Kako gajiti žuti zvezdan

Žuti zvezdan je krmna biljka koja se koristi za ispašu, seno ili silažu.

942
0
Foto: Pixabay

Žuti zvezdan je višegodišnja biljka koja ima sitno seme i može se uzgajati kao čist usev, ali se češće seje sa drugim biljkama. Ova biljka u narodu je poznata kao smiljka, a njena velika prednost je što dobro podnosi sušu.

Za uzgoj žutog zvezdana nisu potrebni specijalni uslovi, ova biljka uspeva gotovo na svim tipovima poljoprivrednog zemljišta.

“Ono što je za stočare najvažnije žuti zvezdan uspeva i daje zadovoljavajuće prinose na zemljištima koja nisu povoljna za lucerku. Ako se gaji kao čist usev najbolji predusevi su strna žita i okopavine. Osnovna obrada se obavlja u jesen na dubinu od 25-30 cm, ako su predusev bila strna žita obavezno usitniti i ravnomerno rasporediti po površini žetvene ostatke pa onda najbolje isti dan, ako ne onda sutradan po skidanju useva zaorati strljinište plitko do 15 cm” objašnjava savetodavac PSSS-a Milica Janković.

Kako kaže naša sagovornica, predsetvena priprema zemljišta se radi neposredno pred setvu u proleće ili jesen. Organsko đubrivo, kao i mineralno – fosfor i kalijum, treba uneti pri osnovnoj obradi i to stajnjaka od 25-30 tona po hektaru, a fosfora i kalijuma 80-120 kilograma po hektaru, dok azota uneti predsetveno 50 – 60 kilograma po hektaru.

Kako se seje žuti zvezdan

“Setva se obavlja omašno – ručno ili mašinski sejalicama u slegnuto, sitno i izravnato takoreći u idealno pripremljeno zemljište. Žuti zvezdan može da se seje u proleće u martu ili aprilu, a može i krajem leta u avgustu do polovine septembra. Setva posle prve polovine septembra nosi opasnost od pojave ranih jesenjih mrazeva i izmrzavanja nedovoljno razvijenih biljaka” ističe Milica Janković.

Naša sagovornica savetuje da setvu najbolje obaviti sejalicama sa količinom semena od 10-15 kilograma po hektaru, mada ima podataka da je dovoljno i 9-11 kilograma po hektaru. Žuti zvezdan treba sejati uskoredo na 12,5 cm, može i od 10-15 cm, plitko od 0,5-2 cm. 

“Korovi mogu naneti veliku štetu jer utiču na prinos gajene kulture. Oni su konkurenti za hranu, prostor, svetlost i vodu. Za borbu protiv korova isključivo slušati savete stručnog lica za zaštitu bilja” kaže naša sagovornica.

Kako je u pitanju višegodišnja biljka u prvoj godini setve, ako su uslovi dobri, može da se kosi 1-2 puta, dok u drugoj i narednim može 3-4 puta. Žuti zvezdan treba kositi kada se pojavi 10 odsto cvetova, a kada je u smeši sa travama kosi se malo kasnije.

Cvet žutog zvezdana sadrži gorke materije, zato ga stoka u vreme cvetanja nerado jede. Kod preživara ne izaziva nadutost i zato je pogodan za ispašu stoke.