Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Kako ovo nikome nije palo na pamet? PVC podovi za stoku!

Kako ovo nikome nije palo na pamet? PVC podovi za stoku!

1333
0
Foto: Bolja zemlja

kada budete videli šta je uradio Živoslav Pavlović iz Brzana, a tiče se uzgoja svinja, nalogičnije će biti pitanje kako to da se niko pre nije setio ovoga, jer je stvar tako logična.

Živoslav Pavlović je uradio ono što nije uradio niko pre njega. Od kada su izmislili rešetkastki pod i napravili ga od betona, od kada su Danci počeli da ga prave i od plastike posle Drugog svetskog rata niko nije unapredio pod u svinjarstvu u proteklih pola veka.

Proizvodnja krastavaca u plastenicima! Ovo su najčešći problemi, ali i rešenja!

Ono što je napravio Pavlović je originalna stvar, a to je pod za tovljenike pa čak i za junad od PVC profila. Od istog onog PVC-a od kojeg se pravi veštačka koža, čizme, ili bravarija ali sa nekim malim, izmenama i sa neverovatnom dosetljivošuću.

Pavlović je seosko dete, čiji je otac držao svinje, a on se lično bavi, i to veoma uspešno, proizvodnjom vodovodnih i kanalizacionih cevi. Pošto je ceo život razmišljao u suštini o vodi i tome kako se rešava kanalizacija, kada je došlo vreme da zameni stare betonske rešetke na farmi sinula mu je ideja. On je napravio pod koji se sastoji od niza PVC gredica između kojih je razmak.

Malinari progovorili: Ovo je glavni krivac za njihove muke!

– Ja sam sam došao na ideju. Nije mi poznato da se neko pre mene setio toga – kaže Živoslav Pavlović. – Ja sam nasledio farmu od pokojnog oca i bile su tu betonske rešetke koje su morale da se menjaju svakih 4 do 5 godina.

Živoslav Pavlović, Brzan

– Ja sam došao na ideju da probam da napravim pod od PVC gredica i to se pokazalo dobrim. Ubacio sam to u proizvodnu ponudu firme i ljudi su došli i počeli da kupuju – objašnjava on.

On je to uradio genijalno. Pod se zapravo sastoi od PVC gredica, ali te gredice nisu pravougaonog nego oblika obrnutog trapeza. Da su pravouganog oblika, kako se fekalije slivaju i delom suše, one se vremenom lepe i lepe i zaguše otvore. Pošto su zidovi profila pod kosinom fekalije se stalno slivaju i ne mogu da se zalepe. Razmak između rešetka je gore 20 milimetara, a dole je 40 milimetara i taj oblik obrnutog trapeza je genijalna stvar. Svinje balegaju, uriniraju i onda pokretima papaka guraju sve to na dole.

Saveti profesionalca: Ispričao nam je odlične trikove za dobar voćnjak!

Sam PVC kao materijal je veoma otporan i elestičan. Zbog toga su ove gredice veoma čvrste, ali i elastične. Ono što je istovremeno i prednost, a mogla bi da bude mana je to što je pod od PVC-a veoma lak. Tu dolazimo do čelične armature koja je ubušena u profile. Za razliku od onoga što bi ste prvo pomislili čelik apsolutno ne služi da da bilo kakvu čvrstoću ovom podu ili elastičnost jer PVC ima sva ta svojstva. On samo deluje kao odbojnik, služi samo da se održi odstojane između gredica, da se ne bi previše približile jedna drugoj.

Više o ovom genijalnom rešenju i kako da ga nabavite, pogledajte na snimku ispod…

Prethodni tekstOvo je najjači traktor Šumadije! Ima li računice da ga posedujete?
Sledeći tekstZa uspešan početak