Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Kako pobediti najupornijeg neprijatelja kupusa

Kako pobediti najupornijeg neprijatelja kupusa

Promenom klime u našem području, pojavom sve sušnijih i toplijih leta, štetočina koja je bila karakteristična za Mediteran naselila je i naše područje.

661
0
Direktna setva kupusa
Kupus - usev iz rasada ili direktna setva, bez rasađivanja? Foto: shutterstock.com

Radi se o najčešćoj i najznačajnijoj štetočini kupusa, brokolija, kelja i karfiola, a to je kupusni moljac (Plutella maculipennis).

Ovaj smeđesivi leptir, veličine do 1cm, ima veći broj generacija (od tri do čak sedam) pa je prisutan tokom cele vegetacije. Najveće štete prave kasnije generacije na kasnim sortama kupusa.
Štete koje pravi ogledaju se pre svega u tome što prave mine na listovima.
Tek ispilele gusenice iz žućkastih jaja položenih duž glavnog nerva, ubušuju se između epidermisa izgrizajući tkivo u vidu manjih ili većih mina. Nakon 3 dana izlaze na površinu naličja lista gde se hrane tako što prave oštećenja u vidu prozorčića. Oni se vremenom spajaju i na kraju od lista ostaje samo glavni nerv.
Najveći gubici nastaju kod već formiranih glavica kupusa, jer se uvlače između listova glavice i prilikom ishrane ostavljaju izmet.
Takve glavice gube tržišnu vrednost.
Foto: Nikola Medić, privatna arhiva
Kao mere zaštite od ove štetočine, potrebno je sprovoditi plodored i duboko zaoravanje ostataka jer kupusni moljac prezimljava u vidu lutke ili imaga ispod biljnih ostataka.
Ipak, najefikasnija je hemijska zaštita i ona se izvodi samo na kulturama za jesenju proizvodnju. Poželjno je da se hemijski tretmani urade odmah po piljenju gusenica. Ukoliko se tretman radi u momentu formiranja glavice, birati insekticid sa što kraćom karencom.
Kompanije Chemical Agrosava vam preporučuje upotrebu nekoliko preparata sa kontaktnim i digestivnim delovanjem za njihovo suzbijanje:
1. Fastac 10 EC – koristi se u količini 0,08-0,12 l/ha. Karenca je 28 dana.
2. Imidan 50 WP – koristi u količini 0,15-0,2%, odnosno 150-200g na 100 l vode.
3. Ampligo – koristi se u količini 0,1-0,3 l/ha. Karenca je 14 dana.
4. Plures – koristi se u količini 650-800ml/ha. Karenca je 14 dana.
5. Voliam Targo 063 SC – koristi se u količini 0,08-0,1%, odnosno 80-100 ml na 100 l vode.
6. Alverde 240 SC – koristi na početku piljenja gusenica u količini 1 l/ha. Karenca mu je 7 dana.