Naslovna Vesti Kako sačuvati jelku sa busenom nakon praznika i spremiti je za sadnju

Kako sačuvati jelku sa busenom nakon praznika i spremiti je za sadnju

Praznični dani polako prolaze i vreme je da jelku sa busenom postepeno pripremimo za sadnju.

448
0

Jelka koja je kupljena za praznike u sobnim uslovima može da provede oko 20 dana, nakon toga ona se mora izneti iz tople prostorije.

Ako smo jelku tokom praznika redovno zalivali i orošavali, a posebno ako smo je pažljivo kitili brinući o svakoj grančici i o vrhu, znači da smo na dobrom putu da imamo zdravo drvo koje je spremno za svoj život u prirodi.

Nakon praznika jelku sa busenom treba izneti u hodnik ili neku negrejanu prostoriju, u obzir može doći i prostorija bez svetla, ali sa niskom temperaturom. Prebacivanjem jelke u hladniju prostoriju počinje njena adaptacija na predstojeće uslove, jer ako je odmah iz toplog izbacimo na minus koji je napolju, drvo neće moći da pretrpi toliko stres.

Ukoliko za to postoje uslovi, jelku sa busenom najbolje čuvati do marta, a kada se spoljašnja temperatura ujednači sa unutrašnjom, tada je bezbedno zasaditi stablo.

Ako nemate mogućnosti da drvo do marta čuvate unutra, pre nego što zahladni i tlo se smrzne, potrebno je iskopati rupu  u koju će jelka biti zasađena. Zatim rupu treba zaštititi tako što je prekrijte sa nečim, jer ako bude mraza zemlja neće smrznuti.

Najvažnije je za sadnju izabrati topliji dan sa temperaturom iznad nule. Jelku posadite u rupu pazeći da je ne zakopate dublje nego što je bila u zemlji u kući. Kada sadnicu pokrijete zemljom, zalijte je i lagano utabajte.

Nemojte brinuti, drvo godinu dana neće promeniti izgled, u tom periodu stagnira.

“Takođe, veoma je važno dobro izabrati mesto na kom će drvo biti posađeno. Posebno treba voditi računa o tome da sadnicu ne posadite u blizini kuća, nekih drugih objekata ili nadzemnih instalacija“ objašnjavaju iz preduzeća “Zelenilo – Beograd”.

Sadnjom drveta učinili ste mnogo za sebe, porodicu i buduće naraštaje.