Naslovna Poljoprivreda Kako smanjiti upotrebu pesticida? Par pointera za poljoprivrednike

Kako smanjiti upotrebu pesticida? Par pointera za poljoprivrednike

160
0

Smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivredi zahteva zajednički napor koji uključuje poljoprivrednike, istraživače, donosioce odluka i potrošače. Upotreba pesticida je kontroverzna tema koja izaziva kontinuiranu debatu. Teorijski, moguće je značajno smanjiti njihovu upotrebu putem različitih intervencija, ali u praksi se to pokazuje izuzetno teškim zadatkom. Efikasna zelena inovacija zahteva integraciju znanja o kultivaciji, tehnologiji i ekologiji.

Izvor: Shutterstock/l i g h t p o e t

Povrat voća sa granice zbog visokih nivoa pesticida u plodovima postavlja pitanje o mogućnosti moderne poljoprivrede da funkcioniše bez hemijskih sredstava, kao i o njihovom uticaju na ljudsko zdravlje i ekosisteme. Da li su pesticidi zaista toliko opasni ili su možda nepravedno optuženi kao jedan od glavnih neprijatelja životne sredine?

Proizvodnja hrane suočava se sa rastom svetske populacije, što zahteva visoke prinose, ali istovremeno i bezbednost hrane. Zbog toga je upotreba pesticida često predmet kritike i sumnje. Prema podacima Wageningen univerziteta, u Holandiji se godišnje proda preko devet miliona kilograma pesticida, pri čemu najveći udeo čine fungicidi i herbicidi, uključujući 700 hiljada kilograma glifosata. Poljoprivrednici koriste ove pesticide kako bi zaštitili svoje useve i postigli visoke prinose; na primer, bez tretmana pesticidima, holandski krompir bi značajno manje rodio zbog infestacije, dok bi lukovice cveća patile od virusnih infekcija.

YouTube Screenshot
Izvor: Lekovite Biljke

Manje pesticida za zdravije prinose

Pesticidi ostavljaju tragove u hrani, zemljištu i površinskim vodama, što predstavlja rizik za biodiverzitet jer mogu biti štetni i za insekte. Iako se beleži trend smanjenja upotrebe pesticida od 2014. godine, Holandija još uvek nije blizu ispunjavanja evropskih normi. Visoka koncentracija hemijskih preparata je pronađena u uzorcima prašine, posebno izložujući tradicionalne farmere. Otpadni ostaci pesticida prisutni su u gotovo svim ekosistemima, ali nedostaje sistematski monitoring njihovih dugoročnih efekata na ljude i ekosisteme nakon primene.

Postoje brojni pristupi za smanjenje upotrebe pesticida. Analiza razlika u upotrebi pesticida na farmama može promovisati optimalne prakse i podstaći poljoprivrednike da smanje količinu i frekvenciju prskanja. Važno je da poljoprivrednici steknu praktično iskustvo kako bi razumeli značaj pravilne upotrebe u optimalnom vremenskom periodu. Projekat EU SUPPORT fokusira se na prepoznavanje prepreka za usvajanje ekološki prihvatljivih inovacija u poljoprivredi. Integracija ekoloških praksi sa preciznim tehnikama može značajno smanjiti potrebu za pesticidima. Na primer, korišćenje specijalno dizajniranih krovova koji održavaju jabuke suvim može smanjiti potrebu za fungicidima.

pesticid
Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

U zaključku, smanjenje upotrebe pesticida zahteva koordinisane napore poljoprivrednika, istraživača, donosilaca odluka i potrošača. Neophodno je informisanje i podsticanje na usvajanje inovativnih praksi, razvoj otpornih poljoprivrednih sistema i promociju održivih alternativa.

Izvor: Poljoprivrednik