Naslovna Poljoprivreda Kako voće i povrće reaguje na učestale padavine? Kiša i agrar

Kako voće i povrće reaguje na učestale padavine? Kiša i agrar

76
0

Da bi se voće i povrće uspešno uzgajali, ključnu ulogu igraju temperatura i voda. Pritom su jako bitne i po odvijanje osnovnih životnih funkcija biljnih ćelija.

Photo by Nico Smit on Unsplash

Voće i povrće, detaljnije

Različite voćne i povrtarske vrste pokazuju varijacije u potrebama za temperaturom i vodom. Sa sve češćim klimatskim promenama, koje donose suše i blage zime bez snega i padavina, poljoprivredna proizvodnja se suočava sa izazovom obezbeđivanja dovoljnih količina vode potrebnih za normalan rast biljaka.

Poslednjih godina, u nekim regionima se javljaju ekstremne suše ili intenzivne padavine koje mogu uzrokovati velike štete. Voćke i povrće zadovoljavaju svoje potrebe za vodom putem padavina i navodnjavanja, a moderna poljoprivredna proizvodnja često zahteva sisteme za navodnjavanje radi optimalnog uzgoja.

Nepovoljni vremenski uslovi, kao što su česte padavine i oscilacije u temperaturi, negativno utiču na kvalitet i produktivnost poljoprivredne proizvodnje voća i povrća. To može dovesti do povećanja troškova proizvodnje, čime se indirektno utiče na cenu i dostupnost proizvoda, i može dovesti do problema sa zalihama zbog odlaganja berbe.

Voće i povrće izloženo čestim kišama može izgubiti slatkost i brzo propadati. Visoka vlažnost vazduha i visoke temperature posebno nepovoljno utiču na otvorene poljoprivredne kulture, stvarajući povoljne uslove za širenje bolesti i napredovanje postojećih zaraza, što dodatno komplikuje zaštitu bilja.

Bakteriozna plemenjača (Erwinia amylovora)

Bolesti voća

Visoki nivoi vlažnosti vazduha i visoke temperature znatno štetno utiču na poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom polju. Česte kiše praćene gradom mogu uzrokovati fizička oštećenja na voću i povrću, otvarajući put za patogene i širenje bolesti. Bez odgovarajućih mera zaštite, kao što su uklanjanje oštećenih biljnih delova i primena hemijskih sredstava zaštite, moguće štete mogu biti značajne.

U voćnjacima jabuka, povećana količina padavina i vlaženje lista povoljno utiču na širenje bolesti kao što su čađava pegavost lišća i krastavost plodova (Venturia inaequalis). U zasadima dunja, povećana vlažnost stvara uslove za razvoj bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). Tokom sazrevanja šljive, nestabilno vreme može pogodovati razvoju prourokovača truleži plodova (Monilinia spp.).

„UncinulaNecatorOnGrapes“, Foto: Rotatebot, licencirano pod CC BY-SA 3.0

Kod breskvi i nektarina, visoka vlažnost tokom sazrevanja može smanjiti kvalitet plodova i povećati osetljivost na trulež. U fazi sazrevanja maline, česte padavine stvaraju idealne uslove za pojavu sive truleži (Botrytis cinerea). U vinogradima, česte padavine mogu doprineti širenju bolesti kao što su plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola), pepelnica vinove loze (Erysiphe necator), crna trulež (Guignardia bidwellii) i siva trulež (Botrytis cinerea).

Mere hemijske zaštite u ovim uslovima su kompleksne i zasnovane na pažljivom praćenju vremenskih uslova i pravovremenom sprovođenju hemijskih tretmana fungicidima sa različitim mehanizmima delovanja, kako bi biljke bile efikasno zaštićene pre očekivanih padavina.

Bolesti povrća

U usevima krompira, viša vlažnost zemljišta otežava proces vađenja mladog krompira, pranje i pripremu za tržište. Osim toga, povećana vlažnost može dovesti do pojave truleži i plesni na krtolama, što pogoduje razvoju bolesti kao što su plamenjača krompira (Phytophthora infestans) i crna pegavost krompira (Alternaria solani). U usevima crnog luka, povećana vlažnost može uzrokovati trulež unutar lukovica.

Visoke temperature i vlaga na kupusu često rezultiraju bolestima poput koncentrične pegavosti (Alternaria spp.), prstenaste pegavosti (Mycosphaerella brassicicola), plamenjače (Hyaloperonospora parasitica) i bakteriozne crne truleži (Xanthomonas campestris sp. campestris). U usevima paprike, nestabilno vreme s čestim padavinama može stvoriti povoljne uslove za druge bolesti. Konkretno, ovde se stvaraju uslovi za bakterioznu pegavost lista paprike (Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria). Što se tiče paradajza, povećana vlažnost pogoduje širenju plamenjače paradajza (Phytophthora infestans) i crne pegavosti paradajza (Alternaria solani).

Izvor: Shutterstock/AmBNPHOTO

U povrtarskoj proizvodnji, redovni pregledi biljaka su ključni za pravovremeno sprovođenje hemijskih mera zaštite. Ove mere su neophodne u uslovima povećane vlažnosti kako bi se biljke adekvatno zaštitile od stresnih uslova. Pored hemijskih tretmana, preporučuje se i primena aminokiselina ili folijarnih đubriva kako bi se poboljšao odgovor biljaka na nepovoljne uslove.

Izvor: Dobro jutro