Naslovna Poljoprivreda Kako zazimiti pčele na potpuno prirodan način

Kako zazimiti pčele na potpuno prirodan način

885
0

Slobodan Ivančević na svom pčelinjaku u Obrežu ne odustaje od gajenja pčela na način kako njima odgovara, a ne onako kako mi želimo.

Najbolji primer toga je zazimljavanje pčela. Ekipa emisije „Bolja zemlja“ posetila je Ivančevićev pčelinjak.

„Prirodno stanište pčele je saće i to je celina. Međutim, u pčelarstvu, sve od nastanka okvira sa pokretnim saćem, došlo je do cepanja saća kao prirodnog staništa i ono više ne predstavlja celinu. U tom slučaju najviše pčelinjih zajednica strada u zimskom periodu kad pčela ne može da pređe preko tih prelaza u deo gde se nalazi hrana, tj. polen i med“, objašnjava Ivančević.

Foto: Printscreen/Youtube

To znači da u prirodi nema plodišta i medišta niti ramova sa otvorenim i zatvorenim leglom, već postoje samo med i perga. Pčelar Ivančević svakako ne može da odustane od korišćenja pokretnih ramova za proizvodnju meda, ali teži da pčeli obezbedi što prirodnije uslove.

Kako kaže, treba sebe prilagoditi pčeli, a ne da se pčela prilagođava nama. Zato stvari treba okrenuti naopačke.

Foto: Pixabay

Slobodanov sin Zoran i snaha Milena pokazali su nam kako su nedavno zazimili košnice. U gornjem delu su premešteni ramovi sa otvorenim leglom koje je okruženo sa po jednim ramom perge (fermentisanog polena koji je ključan za razvoj larve i kasnije mlade pčele). Dakle, ne možemo da napravimo da saće bude celina kao u prirodi, ali možemo da napravimo da košnica više liči na prirodu kada dođe do zazimljavanja.

„Pčela u prirodi za vreme jeseni stvara novo plodište u medištu. To je kod nas nepojmljivo. Matica se navodi u gornji deo saća, gde se nalazi ogromna količina hrane, odnosno polen i med. Matica odlazi gore i zanosi jedan manji deo otvorenog legla. Tako leglo iz donjeg, zatvorenog dela oseti feromon otvorenog legla i pomera se prema njemu, pa sve pčele koje su bile u tom zatvorenom delu gore formiraju zimsko klube“, navodi Ivančević, poručujući da samo jako društvo pčela može da pruži najbolje moguće rezultate.

Foto: Pixabay

Početak septembra je period zazimljavanja pčela, pa Ivančević ovo vreme iz svog bogatog pčelarskog iskustva opisuje na sledeći način:

„Kada smo količinu zimske pčele, sada radimo zazimljavanje, a to je početkom septembra kada u plodištu matica i pčele svedu leglo na tri okvira. Ko god otvori košnicu u tom periodu naći će samo tri okvira otvorenog legla, a to je leglo koje matica u prirodi zanosi i služi kao orijentir. To je najbolja simulacija prirodnih uslova“, ističe Ivančević, koji ne dodaje apsolutno ništa kako bi se stvorio najprirodniji mogući med.