Naslovna Poljoprivreda Keco o stočarstvu, Kovačević o voćarstvu: novosti iz agrara

Keco o stočarstvu, Kovačević o voćarstvu: novosti iz agrara

95
0

Predsednik firme „Agroprofit“ Čedomir Keco i voćar Milan Kovačević iz Čerevića imaju nešto bitno da podele sa vama, čitaoci. Evo o čemu je reč.

Photo by ユキコ ハマベ on Unsplash

Šta Keco kaže…

Predstavnici Udruženja „Agroprofit“, koje okuplja odgajivače tovnih rasa, okupili su se pred Dan stočara na novosadskom Poljoprivrednom sajmu kako bi rezimirali aktivnosti i dostignuća postignuta između ovog i prošlogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Na sastanku su prisustvovali i predstavnici delegacije Češke Republike, a diskusija se fokusirala na značaj saradnje između stručnjaka i uzgajivača.

Predsednik „Agroprofita“, pomenuti Čedomir Keco, istakao je da su s gostima razmotrili mogućnosti saradnje i razgovarali o unapređenju genetike, naglašavajući da je Češka visoko kotirana u ovoj oblasti i da je pokazala koliko se može postići kada struka podržava stočarstvo.

Photo by Etienne Girardet on Unsplash

Keco je dodao da su u tovnom govedarstvu postigli značajne rezultate i da su zadovoljni napretkom. Naveo je da trenutno imaju 25.000 krava, dok su 2010. godine počeli sa samo 457 grla. Stočari su u međuvremenu naučili kako da gaje tovne rase, a sada im predstoji borba za pašnjake kako bi stočari mogli napasati stoku, a ne samo kositi i preoravati zemljište.

Na sastanku su dodeljena specijalna priznanja Udruženja „Agroprofit“. Priznanja su dobili Magdolna Fekač, koja na svojoj farmi uzgaja 130 grla, Adam Bugar, koji je prvi započeo dostavu svežeg junećeg mesa na kućnu adresu, i Petar Bratić, čija porodična kompanija „Angus premium“ uzgaja oko 800 grla. Bratić plasira i takozvanu suvo zamrznutu junetinu, koja je već potvrđena kao najbolja u regionu.

Foto: Pixabay

Šta Kovačević kaže…

Voćar Milan Kovačević iz Čerevića u Sremu ove godine je započeo berbu višanja sorte erdi botermo mnogo ranije nego prethodnih godina. Otpočeo ju je, kako kaže, zbog tople klime koja je ubrzala sazrevanje. Kovačević je izjavio da je ranijih godina ovu sortu višanja brao krajem juna. Ali je poslednjih nekoliko godina berbu započinjao sredinom juna, dok su ove godine već početkom maja višnje bile spremne za pijacu. Rekao je da od ove sezone očekuje dobar prinos, oko deset kilograma po stablu, i solidnu cenu. Trenutno kilogram višanja na veliko košta oko 200 dinara, dok na pijaci cena iznosi između 250 i 300 dinara. Naveo je da sa tom cenom može pokriti troškove proizvodnje, pri čemu najveći deo troškova odlazi na dnevnica berača, koji rade kod njega već godinama, a ove sezone satnica iznosi 500 dinara.

Kovačević uzgaja još tri sorte višanja – oblačinsku, šumadinku i piramiš. Dotične sorte, prema njegovim procenama, stižu za berbu oko 25. maja. A upravo taj datum se poklapa sa završetkom berbe sorte erdi, koja je odlična za preradu i jelo, te otporna na mraz, sušu i bolesti. Istakao je da celokupan rod prodaje na pijacama u Novom Sadu i okolnim mestima, i da je zadovoljan potražnjom. U voćnjaku i na pijaci pomažu mu supruga, ćerka i sin, koji su, zajedno sa sezonskim radnicima, uključeni u berbu višanja. Dodao je da je prošle godine imao peh zbog leda koji je uništio celokupan rod.

Foto: Pixabay/Peggychoucair

Ove godine, voćari na Fruškoj gori su imali sreće jer nije bilo mraza, osim jakog vetra koji je duvao tokom cvetanja šljiva. Ovo će, vele oni, rezultirati manjim prinosom šljiva nego prošle godine. Na ostalom voću u voćnjaku očekuje prosečan i kvalitetan rod.

Izvori: AgroTV (1, 2)