Naslovna Poljoprivreda Kikinda u znaku pšenice: kasna setva se isplatila!

Kikinda u znaku pšenice: kasna setva se isplatila!

120
0

Kikindskim poljoprivrednicima isplatilo se što se ove sezone setva pšenice obavljala u kasnijim rokovima, kako je to struka i predlagala. Naposletku, trebalo je uzeti u obzir vrlo suvo zemljište tokom oktobra. Pod hlebnim zrnom se u Kikindi ove proizvodne sezone našlo oko 18.000 hektara, za koji procenat više nego što je bilo lane.

Poljoprivrednici iz Kikinde odlučili su da ove sezone prate preporuke stručnjaka i ne žure sa najvažnijim zadatkom u ovom delu sezone. Umesto ubrzanja, sačekali su optimalne uslove za setvu pšenice, što je rezultiralo time da su, ove godine, počeli sejanje žita čak i u novembru.

Setva u optimalno vreme, vele ratari

Branislav Kockar, vlasnik poljoprivrednog preduzeća u Kikindi, istakao je svoje iskreno zadovoljstvo ovogodišnjim prinosima pšenice. „Ona je tada izbujala i došlo je do napada lisnih vaši tako da su poljoprivredni proizvođači prošle godine u prvim rokovima setve kasnije imali problema. Vođeni tim iskustvom ove godine nisu žurili pa je setva počela polovinom oktobra, pa i kasnije,“ dodaje Kockar.

Pšenica koja je posejana u oktobru trenutno se nalazi u fazi tri lista. Pritom ima i izuzetno povoljne uslove za rast, posebno nakon obilnih padavina, veli Aleksandar Pap iz lokalne Poljoprivredne stručne službe. „One pšenice iz prvih rokova setve su već pokrile njivu potpuno, to je faza tri lista i tu su se pojavili glodari, u većoj meri, pa apelujemo na proizvođače da obiđu svoje parcele i vide u kakvom su stanju,“ apostrofirao je Pap.

Foto: Pixabay

Prošlogodišnja cena pšenice iznosila je 36 dinara po kilogramu, a ove sezone je prepolovljena. Ipak, interesovanje za pšenicu kao osnovnu sirovinu za hleb i dalje ostaje visoko. Ratari su takođe posejali uljanu repicu na otprilike 4.000 hektara.

„Prošle godine je cena pšenice bila dobra, dok je sada prepolovljena. Šta će naredne godine biti? Sve zavisi od ponude, tražnje, situacije na tržištu i ko zna od kojih još parametara,“ zaključuje Kockar.

Setva pšenice

Na teritoriji Kikinde i Novog Kneževca, u okviru regiona koji obuhvata Poljoprivredna stručna služba Kikinda, ove sezone je pod pšenicom posejano 26.000 hektara. Ovo predstavlja blagi porast u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj trend se beleži na štetu kukuruza, koji je poslednjih godina pokazao rizike u proizvodnji na severu Banata.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstKoraćica: „Zeleni talas“ organizovao predavanje za poljoprivrednike
Sledeći tekstZa pošumljavanje u AP Vojvodini 72,1 milion dinara