Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Klub 100 P plus postavio svoje zahteve

Klub 100 P plus postavio svoje zahteve

78
0

Završen je 19. Zimski seminar farmera na Tari, kako se javlja u saopštenju organizacije Klub 100 P plus, a prenosi portal AgroNews. Na kraju seminara održana je tribina na kojoj su formirani stavovi i zahtevi za koje se, po mišljenu poljoprivrednika, članova Kluba 100 P plus, moraju u što kraćem roku iznaći rešenja. A evo i o čemu je tačno reč.

Izvor: Klub 100P Plus

Šta sve Klub 100 P plus zahteva?

Po pitanju klasičnih prohteva, insistiralo se na hitnom usvajanju Zakona o profesionalnom poljoprivrednom gazdinstvu, koji bi trebalo da precizira prava i obaveze poljoprivrednika. Takođe, ističe se potreba za reformom penzionog sistema, kako bi poljoprivrednici mogli da odu u penziju bez gubitka prava na PDV. Nadalje, traži se povećanje subvencija za profesionalna poljoprivredna gazdinstva, s fokusom na podršku investicijama.

Predlaže se i primena pozitivnih primera iz Evropske unije, kao što je model pokrajine Baden-Vitenberg, gde samo farmeri mogu kupovati zemljište. U tom kontekstu, važno je ukinuti pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, kako bi se izbeglo neravnopravno postupanje prema stočarima. Dodatno, predlaže se ukidanje poreza na zakup poljoprivrednog zemljišta i promena u tretmanu ugovora, što bi olakšalo poljoprivrednicima administrativne procedure. U pogledu energetskih troškova, predloženo je ukidanje akciza na dizel gorivo za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Takođe, treba uvesti subvencije za osiguranje poljoprivrednih useva na svim površinama prijavljenim u Registru. Nacionalne mere podrške trebalo bi da obuhvate sve investicije do 50.000 evra, bez obzira na veličinu gazdinstva. Napokon, postavljen je zahtev za povećanje iznosa podsticaja u Nacionalnim merama na 3 miliona dinara.

IPARDisanje

Naravno, nisu izostali ni prohtevi vezani za IPARD III mere. Potrebno je, kako naglašavaju članovi Kluba, uskladiti prava muškaraca i žena u okviru konkursnih uslova za IPARD 3. Neophodno je da prava muškaraca i žena budu jednako tretirana kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe.

Foto: Pixabay

Definisanje minimalnog iznosa za sektor ostalih useva i industrijskog bilja je takođe važno. Trebalo bi postaviti donju granicu od 50.000 evra kako bi se jasno odredio prag za apliciranje.

Dodatno bodovanje za završenu poljoprivrednu strukovnu školu je još jedan predlog. Poljoprivrednici koji su završili poljoprivrednu strukovnu školu trebalo bi da dobiju dodatne bodove prilikom apliciranja za IPARD 3 kako bi se nagradilo njihovo obrazovanje i stručnost.

Foto: Pixabay

Bodovanje članstva u poljoprivrednim udruženjima je od velikog značaja, vele potpisnici zahteva. Članstvo u poljoprivrednim udruženjima trebalo bi da se ocenjuje na sličan način kao što se boduje članstvo u zadrugama kako bi se podstakla aktivna participacija poljoprivrednika u organizovanim strukturama.

Izvor: Agronews