Naslovna Video Koje su prednosti organske poljoprivrede?

Koje su prednosti organske poljoprivrede?

1240
0

Organska proizvodnja budi sve veće interesovanje u našoj zemlji. Zato smo ove nedelje pažnju posvetili upravo ovoj temi.

Kroz razgovore sa ljudima koji se bave ovim vidom proizvodnje shvatili smo da organska poljoprivreda koliko mora da se uči i prenosi na sledeće naraštaje toliko mora da se i voli.

Kako je jedna od naših sagovornica i lepo rekla, organska poljoprivreda je „deo životne filozofije“.

Posetili smo Barajevo, mesto u kojem su domaćini jedni od pionira organske proizvodnje. Na svom imanju nas je ugostila vredna i ambiciozna žena, Dragica Ostojić. Kako nam je objasnila, ona za svoje imanje kupuje „samo sredstva za higijenu“, jer sve ostalo sama proizvodi. Pored povrćarstva, uzgaja i žitarice, autohtone rase kokošaka, autohtone sorte voća, koje su jače, zdravije i otpornije na bolesti. Sama pravi med, mast i mnoge druge proizvode. Dragica nesebično deli svoje znanje o organskoj proizvodnji sa svima onima koji bi voleli time da se bave.

Miodrag Radivojević, još jedan od naših sagovornika, ima nameru da počne da proizvodi biodizel, tečno gorivo koje nastaje iz biljnih ili korišćenih ulja i masti. Kako je on objasnio, uz korišćenje biozidela ušteda na godišnjem nivou bila bi i veća od 50%.

Nismo mogli, a da ne obiđemo i Sajam ovčarstva, gde smo saznali aktuelnosti, ali i dobili savete o pravilnom uzgoju ovaca. Posetili smo i Muzej vune u Lazarevcu, ali i čuli kako izgleda način pripreme vune.

Popili smo i prženu kafu u etno-selu Zornića kuća, gde smo razgovorali o važnosti očuvanja naše prirode, ali i čuli istoriju i ponudu ovog prelepog etno-domaćinstva.

Posetite naš Youtube kanal Bolja zemlja i poslušajte sve o prednostima i pravilnom organizovanju ove organske proizvodnje.