Naslovna Poljoprivreda Koliko sezonci mogu da zarade? Komprehensivni pregled

Koliko sezonci mogu da zarade? Komprehensivni pregled

54
0

U proteklim godinama, sezonci u poljoprivredi se postepeno sve više traže, što dovodi i do povećanja dnevnica za njih. Već krajem zime, započinju prvi radovi u voćnjacima i vinogradima. Orezivanje voća je u punom zamahu, a s obzirom na nedostatak stručnih lica u ovom poslu, a veliku potražnju, orezivanje voća trenutno je među najtraženijim i najbolje plaćenim poslovima. Trenutno se nudi 500 dinara po satu za orezivanje voća, što predstavlja dnevnicu od 4.000 dinara, gotovo dvostruko više nego što je uobičajeno za druge poslove. S obzirom na to da je ovaj posao fizički zahtevan i podrazumeva dugotrajno stajanje na merdevinama, ne iznenađuje što je trenutno najbolje plaćen posao u poljoprivredi.

Uskoro će se javiti potreba i za drugom vrstom sezonskih radnika. Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava sve teže pronalaze kvalifikovanu radnu snagu, što rezultira sve većim brojem stranih radnika na poslovima berbe. Nije neuobičajeno videti sezonske radnike iz zemalja kao što su Indija, Pakistan i drugih delova sveta koji dolaze u Srbiju radi zarade.

Sezonci u 2024.: presek

Još uvek nije poznata dnevnica za sezonce u ovoj godini. Međutim, sudeći po prošlogodišnjim cenama kretaće se sigurno negde između 20 do 50 evra. „Ta cena varira zavisno od toga da li sezonac dobija obrok i prevoz. Ako mu je to obezbeđeno onda je dnevnica niža, a ako nije onda je viša“, rekao je Miloš Turinski, PR menadžer Infostuda.

Zakon o sezonskom angazovanju radnika
Zakon o sezonskom angažovanju radnika

Osim rezidbe sezonsci se u ovom trenutku angažuju i za druge poslove koje voćari ištu. „Za obične fizičke poslove u voćnjacima satnica je 300 do 350 dinara“, kaže Marijan Davčik iz Voćarske zadruge „Voćko“.

Slične satnice sezonci mogu da zarade i pečalbarenjem na polju agrara. „Priprema zemljišta za setvu je završena, ali je počela prehrana pšenice i uljane repice preko lista. Počela je i setva šećerne repe, a krajem meseca bi trebalo da počne setva suncokreta i kukuruza, kao i bacanje veštačkog đubriva na kukuruz i suncokret. Satnica na ovim poslovima je 500 ili 600 dinara“, kaže Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Izvor: Shutterstock/librakv

Evo koliko sezonski radnici u poljoprivredi mogu da očekuju da zarade prema trenutnim cenama:

  • Berba sezonskog voća: od 20 do 50 evra dnevno
  • Rezidba voća: 500 dinara po satu
  • Fizički poslovi u voćnjacima: od 300 do 350 dinara po satu
  • Sezonski poslovi u ratarstvu: od 500 do 600 dinara po satu

Usvojen Zakon o sezonskim radnicima

Ove cene su podložne promenama, jer kada krene sezona berbe jagoda za mesec do dva, situacija će postati jasnija. Ukoliko nedostaje radne snage, nije isključeno da se dnevnica poveća. Ukoliko nemate dovoljno sredstava ili vam se ne isplati angažovati berače, jedina opcija je da vam tokom berbe pomognu članovi porodice, prijatelji i komšije, jer zrelo voće poput jagoda ili malina ne može čekati, već ga je neophodno obrati u optimalnom roku.

Izvor: Agropress