Naslovna Poljoprivreda Kraj sezone: kako je jabuka uspela?

Kraj sezone: kako je jabuka uspela?

120
0

Berba jabuka se bliži kraju, dok je u mnogim krajevima već obavljena. Na plantažama kompanije Ćirić Agro MĐŽ d.o.o. još ima voćaka na drveću. Vlasnik kompanije, Milan Ćirić, i direktor voćarske proizvodnje Uroš Novaković dali su izjave povodom ovogodišnje sezone, sa posebnim osvrtom na poteškoće u proizvodnji.

„Svedoci smo da je ovo izuzetno teška godina i da su vremenske nepogode i suša otežale proizvodnju. Opet, mogu reći da smo našli načina da budemo zadovoljni prinosom i kvalitetom. Završili smo berbu sorti gala, jonaprinc i zlatni delišes, a pripremamo se za berbu greni smit ali i breburna. Ostvarili smo izuzetno dobre prinose, što je u proseku 80 tona po hektaru. Sada je na prodaji da sve ono što smo uspeli da proizvedemo, uberemo i skladištimo, realizuje kod krajnjih kupaca ili potrošača,“ istakao je Novaković.

cadjava krastavost jabuke

Ako analiziramo svaku sortu posebno, kada je u pitanju zaštita, nisu se pojavili značajni problemi. U opšte teškoj godini, posebno s obzirom na izuzetno kišovit prolećni period, suočavali smo se s izazovima vezanim za venturiju.

„Nešto slično nas je pratilo tokom cele godine, ali opet ponavljam, uspeli smo da na vreme zaštitimo voćnjak,“ dodaje Novaković. „Obično volim da kažem da nama berba traje 100 dana. Od polovine avgusta do polovine novembra. S početkom berbe potrebno je od 200 do 300 berača, kada je u pitanju sorta gala koje imamo nešto manje. Glavni meseci su septembar i oktobar kada učestvuje i do 500 berača dnevno. Berbu jeste teško organizovati na toliki broj ljudi, ali uz dobru komunikaciju sa ljudima nađemo načina da na kraju dana ostvarimo dobar učinak. Mislim, pre svega, na količinu obrane jabuke. Kada je u pitanju sorta gala, s obzirom da se bere probirno u 2-3 ili 4 ruke, učinak po beraču kreće se od 500 do 700 kg dnevno. Međutim, kada dođemo do zlatnog, greni i ostalih sorti, količina bude od 800 do 900 kg ubrane robe na kraju dana.“

Foto: Pixabay

Sorte jabuka koje kupci najviše traže

U nastavku izjave, Uroš Novaković je apostrofirao kako je za ovu godinu planiran rod od 18 tona. Ćirić se navodezao na njegove izjave, pominjući koje se sorte trenutno najviše traže na srpskom tržištu. „Moji favoriti su oni koje traži tržište. Tržište traži crvene sorte, isključivo što veće obojenosti koja garantuje i višu cenu. Ukoliko je mala obojenost, nema tražnje i cena je izuzetno niska, tako da ne postoji ekonomski interes za proizvodnju tih jabuka,“ veli Ćirić. „Gala je prva jabuka koja sazreva i koja se bere i zato postiže dobru cenu. Proizvodnja ove jabuke nije jednostavna. Treba je tri puta brati, što podiže cenu proizvodnje. Proizvođača niko ne pita koliki su mu troškovi, to se zaboravlja koliko je inputa potrebno uložiti da bi se dobila jabuka dobrog kvaliteta. Ali naš zadatak, kao proizvođača, je da udovoljimo zahtevima tržišta i krajnjeg potrošača.“

U nastavku izjave, dodao je kako je njihova kompanija spremna za proizvodnju klub sorti. Međutim, kako navodi, za te sorte je kod nas zatvoreno tržište.

Foto:Pixabay

„Ono što je još problem, možda i najveći, što klub sorte ne mogu da uspevaju na ovoj našoj nadmorskoj visini. Klub sorte uspevaju na visini od 500 do 600 metara i više, a mi smo na 65 m nadmorske visine. Ona ne može da se oboji, nema klimatskih uslova, danju treba da je toplo, a noću temperatura treba da padne do 10 stepeni. Male su šanse da se postigne uspeh sa tim sortama u uslovima naše proizvodnje, ovde. Za ovu nadmorsku visinu dobra je ona sorta koja se genetski najbolje boji – ništa više! To je gala, i samo gala, jer ona ima genetski dobru obojenost. A da ne zaboravim zlatni delišes. Zlatni delišes je broj jedan na svim terenima. Svi ga traže i ko se razume zlatni jede,“ naglasio je Ćirić.

Izvor: Dobro jutro

Prethodni tekstCvetanović: dupliramo subvencije leskovačkim poljoprivrednicima sledeće godine!
Sledeći tekstNeophodna brža reakcija nadležnih na predloge zadrugara