Naslovna Poljoprivreda Kreće rezidba korena jabuke – evo i instrukcija za istu

Kreće rezidba korena jabuke – evo i instrukcija za istu

97
0

Rezidba korena jabuke treba se obaviti stručno i pravovremeno, a isti je slučaj i sa pravilnom rezidbom nadzemnog dela biljke. Profesor dr Franci Štampar sa katedre za voćarstvo na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani preporučuje ovu vrstu rezidbe zbog smanjenja rasta letorasta, kontrole bujnosti stabla i smanjenja opadanja plodova pre berbe. Takođe, naglašava da ova vrsta rezidbe povećava rod i reguliše veličinu ploda kod određenih sorti.

Prema rečima profesora dr Štampara, optimalni rok za rezanje korena ove važne voćarske kulture je od početka mirovanja voća do crvenih pupoljaka. „Najbolje je to uraditi od prve polovine januara do prve polovine februara. Koren se reže na udaljenosti od 20, maksimalno 25 centimetara od stabla. Rez je 30 centimetara u dubinu pod uglom od 30 stepeni. Ugao nije najvažniji, koliko rez na preporučenoj dubini. Rezanje korena se obavlja mašinama sa podešenim noževima za ugao i dubinu,“ apostrofirao je dr Štampar za dnevni list „Dobro jutro“, u detalj.

Foto: Youtube/Printscreen

Rezidba korena jabuke: još detalja

Profesor dr. Franci Štampar sa katedre za voćarstvo Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane preporučuje rezidbu korena. Kako tvrdi stručnjak, ona smanjuje obim drveća i povećava osvetljenost stabla. Kada je reč o bujnim stablima, ovom merom postiže se ravnoteža između rasta nadzemnog i podzemnog dela, a takođe se poboljšava kvalitet pupoljaka, boje i tvrdoće ploda.

On ističe da rezidba pre otvaranja pupoljaka smanjuje veličinu ploda, što je posebno korisno kod sorti poput jona gold, koje imaju krupne plodove.

Foto: Pixabay

Ipak, Štampar upozorava da ova mera ima i svoje negativne strane. Naposletku, može doći do povećanja izdanaka u području reza i postoji opasnost od pada voćaka. Ovo je posebno slučaj ako nema odgovarajuće potpore. Ako se rezidba obavi prejako ili u pogrešno vreme, može dovesti do smanjenja volumena korena i ograničenja rasta stabla.

U zaključku, profesor Štampar preporučuje voćarima koji nemaju iskustva u rezidbi korena da se konsultuju sa stručnjacima. Oni će moći da procene pravilan način i dubinu rezidbe, uzimajući u obzir gustinu sadnje i sortu jabuka koja se gaji.

Izvor: Dobro jutro