Naslovna Poljoprivreda Krenula setva začinskog bilja u Banatu – detalji procesa i mišljenja paora

Krenula setva začinskog bilja u Banatu – detalji procesa i mišljenja paora

55
0

Mirođija je jedna od biljaka koju Srbin rado koristi u ishrani, a setva iste, kao i drugog začinskog bilja, je recentno počela u Banatu. Upravo je kraj marta idealno doba da se poseju ove kulture, kako vele proizvođači, i kao po satu možemo ih videti na njivama kako marljivo rade.

Nova setva, novi izazovi

Proizvođači iz severnog Banata u opštinama Čoka, Kanjiža, Novi Kneževac i Senta počeli su da gaje mirođiju koja se svake godine prosečno uzgaja na oko 300 hektara tog područja. Jedan od njih, Mirko Oluški, već dugi niz godina se bavi uzgojem mirođije, nasleđujući posao od oca. On ima ugovor o prodaji ove aromatične biljke, jer lokalne količine mirođije premašuju potrebe domaćeg tržišta, pa firma s kojom sarađuje suši mirođiju s banatskih polja za izvoz.

„Mirođija sе sеjе krajеm marta i za tri mеsеca sе kosi, ukoliko sе nе žеli ostaviti za sеmеnsku proizvodnju“, izjavio je Oluški. –„Voli vlažnu klimu i bеz vodе nе možе da opstanе. Pošto jе klima u poslеdnjih nеkoliko godina suva, sistеm za navodnjavanjе rеšava problеm nеdostatka kišе jеr drugačijе sе nе mogu očеkivati prosеčni prinosi. Po hеktaru sе možе dobiti dеsеt tona svеžе mirođijе ukoliko sе poklopе vrеmеnski uslovi, toplo vrеmе i dovoljnе količinе vlagе“.

Image by andreas160578 from Pixabay

Nakon što je detaljno ispričao o tome kako mirođija voli kad je vlažno, Oluški je apostrofirao da po knjigama svеžе mirođijе trеba da budе dеsеt tona po hеktaru dok je setva. Međutim, kako dodatno ističe, možе da budе i višе ali i manjе. Prema njegovim rečima, prethodne sezone ju jе bilo dеsеtak tona. Uz to, na useve je uticalo i toplo i sušno vrеmе. Drugim rečima, uz navodnjavanjе su dostignuti idеlni uslovi da prinosi budu upravo po tеoriji gajеnja.

Globalno pojeftinjenje mirođije

Proizvođač je istakao da nakon košenja sirova mirođija ide na dalju obradu. Ovaj proces uključuje pranje, sušenje i pakovanje za firmu koja je izvozi. Dodao je da seme dobija od kompanije s kojom sarađuje. Pritom, ta firma takođe pruža zaštitna sredstva potrebna za uzgoj začinske biljke.

Image by Сергей Шабанов from Pixabay

U nastavku izjave, Oluški je napomenuo da je cena mirođije bila prilično stabilna do prošle godine, ali da je sada opala za 30-40%. Ipak, istakao je da i dalje ostvaruje dobit, jer je trenutno profitabilnije gajiti mirođiju nego pšenicu.

Dodao je da su „ne samo kod nas, već i u svetu, cene poljoprivrednih proizvoda pale“. U tom smislu, naveo je, ne može mnogo da se promeni. Ipak, istakao je da, budući da su dugogodišnji proizvođači mirođije, čekaju da se cene na svetskom tržištu povećaju, jer će se taj rast cena preneti i na njihove prilike.

Image by Th G from Pixabay

Prošle godine, nakon košenja mirođije krajem juna na istom polju, Oluški je posejao kukuruzni kokičar sa kraćim vegetacionim ciklusom. Tokom žetve, dobio je prinos od oko 1.5 tona po hektaru. On je prodao tu žetvu mađarskoj firmi s kojom je imao ugovoren uzgoj. Oluški je dodao da je idealno vreme za setvu kokičara april, kao i za običan kukuruz. Ali naglasio je da je preuzeo rizik. Rezultati nisu bili očekivani, između tri i četiri tone, prema je dodao da oranica nije ostala neiskorišćena.

Izvor: Dnevnik