Naslovna Poljoprivreda Krenule trešnje, prinosi vredni pomena!

Krenule trešnje, prinosi vredni pomena!

84
0

U našim uslovima, trešnje uglavnom sazru prve među em voćarskim, em povrtarskim kulturama, i to je uglavnom ostalo isto već decenijama. Voćari širom Srbije već ubiraju prve trešnje, a od količine prinosa se prosto razvuče osmeh na licu. Priča koju vam ovde donosimo, posredstvom portala „RINA“, je upravo o jednom takvom voćaru, i recentna je da recentnija ne može biti.

Pa da krenemo polako.

Foto: Pixabay

Tokom prolećnih meseci voćari u srpskoj Toskani imaju mnogo posla. Slađan Đorđević iz Gornje Trnave kod Topole već godinama uzgaja trešnje i kaže da je uzgoj ovog voća profitabilan, ali napominje da česte majske kiše predstavljaju problem koji može značajno smanjiti prinos.

„Na površini od oko 20 ari zastupljeno je nekoliko sorti, uglavnom stranih koje su karakteristične po izraženoj krupnoći, obilnoj rodnosti i dobrom kvalitetu plodova. Zasadili smo sorte iz nekoliko grupa zrenja tako da smo sa berbom počeli 20. maja i ako Bog da i vremenski uslovi imaćemo posla sigurno dvadesetak dana. Imali smo padavine taman koliko je i bilo potrebno, izradila je na krupnoći, veće količine kiše dovele bi do pucanja plodova što bi značajno umanjilo prinos“, veli Đorđević onako veselo i junački.

Foto: Freepik/cookie_studio

Kada rode trešnje u Topoli…

Prema njegovim rečima, Đorđević očekuje prinose ove sezone od bezmalo 2 tone trešanja. Ovogodišnja otkupna cena za trešnje kreće se između 200 i 300 dinara po kilogramu, dok dnevnice sezonskih radnika iznose 4.000 dinara.

„Mi beremo sami porodično. Jer ukoliko bi morali da platimo radnike zarada bi nam bila minimalna ili bi bili na pozitivnoj nuli. Cena na otkupu je za sada dobra. Da li će takva i ostati, videćemo. Ali kako pristižu sve veće količine verovatno će i cena polako krenuti da pada“, ističe za medije Slađan.

Photo by Stan Swinnen: https://www.pexels.com/photo/blooming-cherry-tree-in-spring-garden-6477021/

Plod trešnje i njena peteljka veoma su zdravi. Peteljke za čaj mogu se koristiti sveže ili sušene i preporučuju se za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih organa. Stručnjaci preporučuju konzumiranje 250 grama trešanja tri puta dnevno za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti. Iako su zdrave, sočne i ukusne, treba biti oprezan s količinom. Naposletku, veće količine mogu izazvati probleme s varenjem. A naročito su opasne koštice koje se ne mogu svariti.

Izvor: RINA