Naslovna Poljoprivreda Krkobabić: Dodeljeno 100 novih seoskih domova za svetliju budućnost

Krkobabić: Dodeljeno 100 novih seoskih domova za svetliju budućnost

72
0

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, izjavio je da mladi potpisnici ugovora za svoje domove predstavljaju budućnost Srbije punu optimizma. Cenjeni ministar je bio prisutan u Palati Srbija prilikom zvanične dodele prvih 100 seoskih kuća u 2024. godini, dok se ukupan broj dodeljenih kuća približio broju od tri hiljade.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

„Na ovaj način oblikujemo novu sliku naše zemlje, a ovi mladi su naše prave odbrambene snage,“ zadovoljno je apostrofirao Krkobabić u izjavi za medije.

Krkobabić veseo

Nova naseljavanja beleže se u 73 sela raspoređenih u 41 lokalnoj samoupravi širom Srbije, unoseći svežu dinamiku u ove zajednice.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Mina Nikolić, doktorand na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, vraća se u svoje rodno selo Lenovac kod Zaječara s ciljem revitalizacije porodične proizvodnje aronije. Ona naglašava: „Samo povratkom mladih, sela mogu ponovo da procvetaju. Ovo je prvi korak u mom angažmanu.“

Sanja Šaranović i Robi Filep, roditelji dvoje dece, su izuzetno srećni što su dobili ključeve kuće od 228 kvadrata u Begejcima, Opštine Žitište. Pored planova za selidbu, imaju nameru da prošire svoju plantažu lekovitog bilja i podignu nove zasade belog sleza.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Anđela Latinović, tehnolog po struci, je dobila kuću u Ruskom Krsturu, opštine Kula. Ona planira da pokrene proizvodnju kozjeg sira i gajenje koza. „Prikupljanje dokumentacije za prijavu na ovaj konkurs bilo je jednostavno. Radujem se novom programu za pokretanje poslovanja na selu i planiram da se prijavim“, izjavila je Anđela.

Kristina i njena petočlana porodica Pućora sele se u Bačko Gradište kod Bečeja. Ovo su dočekali nakon deset godina života kao podstanari u Novom Sadu. „Konačno smo dobili svoj dom gde će naša deca imati prostor za igru i učenje, s obzirom da kreću u seosku školu od septembra“, naglasila je Kristina.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Ovaj program takođe je omogućio obnovu dve kuće u selu Željuša kod Dimitrovgrada. To je rezultiralo demografskim preporodom ovog sela, sa čak 14 novih domaćinstava.

Izvor: Poljoprivrednik