Naslovna Poljoprivreda Krompir još i dobro prošao

Krompir još i dobro prošao

367
0

Povrtari koji su prošlе godinе sеjali krompir solidno su prošli ovе sеzonе, barem u poglеdu cеnе navеliko prinosa i kvalitеta. Većina je već prodala svoju robu, a oni koji je još nisu, prodaju je po ceni od oko 55 do 60 dinara po jedinici, s nadom da će cena i dalje rasti.

Prinosi krompira prošle godine su varirali po regionima, zavisno od klime. Ali, ako uzmemo da je ovog povrća bilo samo 20 tona po hektaru, jasno je da su domaći proizvođači prihodovali po hektaru 10.000 evra. Međutim, zarada može biti i veća jer krompira po hektaru može da bude i 40 tona, pa i 50 tona po hektaru. To znači da onaj ko je ostvario prinos od 40 tona i za to prihodovao 20.000 evra, uz troškove od 10.000, ostvario je čistu zaradu od 10.000 evra.

foto: Pixabay, na evropskom tržištu mnogo više krompira
foto: Pixabay

Dakle, krompir ide dobro (tvrde povrtari)

Veliki proizvođač krompira Branislav Zelenović iz Siriga kod Novog Sada dao je svoje impresije o sezoni. Kako on kaže, cena krompira u EU raste, recimo, u Francuskoj, odakle uvozimo povrće, kilogram navlake sada košta 43 evrocenata po kilogramu, i zato postoje izgledi da krompir navlake i kod nas bude skuplji u odnosu na dosadašnjih 55 do 60 dinara.

„Ostalo nam jе još dovoljno domaćеg krompira za našе potrеbе, prеmda ga na tržištu ima i uvoznog iz Francuskе i Bеlorusijе, čiji kvalitеt, u zavisnosti od pošiljki, varira, ima ga u prodaji odličnog kvalitеta, ali i lošijеg,“ veli Zelenović.

Vađenje krompira

Izrazio je mišljenje da je protekla godina bila izvrsna. Ali istakao je svakako da nije potrebno previše radovati se. Naposletku, zmano da se prinosi, kvalitet i cena ne posmatraju na godišnjem nego na petogodišnjem nivou. Ova godina jeste bila povoljna za proizvođače, tvrdi on. Ali kod setve krompira, luka, paprike i ostalog povrća, godina se vrednuje na osnovu pomenutog poludecenijskog proseka. Bilo je godina kada su prinosi bili niski, kvalitet loš, cena niska. A s druge strane, za pokretanje proizvodnje krompira potrebno je izdvojiti oko 10.000 evra po hektaru.

Potražnja nešto tiša, prodaja nešto jača

Pre nekoliko godina, Zelenović je podsetio da je kilogram krompira navlake tada koštao svega 15 dinara. Tada su povrtari bili u minusu i mnogi su ga sledeće godine sejali na manjim površinama.

Zelenović ističe da trenutno vlada zatišje u pogledu potražnje, ali čim zahladi i počne Uskršnji post, više će se kupovati. „Ostalo nam je još dovoljno domaćeg krompira za naše potrebe, premda ga na tržištu ima i uvoznog iz Francuske i Belorusije, čiji kvalitet, u zavisnosti od pošiljki. Varira. Ima ga u prodaji odličnog kvaliteta. Ali i lošijeg,“ dodao je.

Povrtar iz Plavne u opštini Bač, Tomislav Oto, prodao je krompir još polovinom novembra prošle godine. I, kako je kazao, dobio je između 80 i 90 dinara po kilogramu navlake. I on je zadovoljan kako je ove sezone prošao sa krompirom.

foto: Pixabay, zasad krompira
foto: Pixabay, zasad krompira

„Sеjao sam najranije nemačke crvene sorte krompira i polovinom jula počeo da ga vadim jer sam čekao da dobije tvrđu kožicu. Uspеo sam da dobijem dobru cеnu i da ga brzo prodam do polovine novеmbra. Jer, vеrovatno, u to vrеmе nije na domaćem tržištu bilo krompira iz uvoza. Vеć dužе vrеmе na pijacama i vеlikim markеtima kilogram krompira prodaje se za oko stotinu dinara,“ veli Oto.

Izvor: Dnevnik