Naslovna Poljoprivreda Kupovina na pijacama definitivno odabir srpskih konzumenata

Kupovina na pijacama definitivno odabir srpskih konzumenata

71
0

Ukupna vrednost prometa agrarnih proizvoda na pijacama u Srbiji u 2023. godini, u odnosu na prethodnu, izražena u tekućim cenama, bila je veća za 7,5%. Prodaja poljoprivrednih proizvoda dostigla je vrednost od oko 53,1 milijardu dinara. To predstavlja povećanje od oko 3,7 milijardi dinara u odnosu na 2022. godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije”, Savo Duvnjak, obratio se javnosti o ovim brojkama. Istakao je da je tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu proizvoda iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva porastao tokom poslednje dve godine. U 2023. godini , naveo je Duvnjak, iznosio je 20,7% A to je otprilike za 4,7% više nego prethodne godine.

Foto: Pixabay

Da, vole Srbi da kupuju po pijacama – a brojke to pokazuju

Podaci RIS-a pokazuju zaustavljanje pada i stabilizaciju prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama tokom 2022. i 2023. godine.

Direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije”, Savo Duvnjak, obratio se javnosti oko ovog segmenta teme. Istakao je da je povećanje tržišnog udela pijaca u 2023. godini delimično posledica pada ukupne vrednosti prodaje i otkupa proizvoda iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 17,1%. „Ali,“ naglasio je on, „nema sumnje da podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na zaustavljanje pada i stabilizaciju prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2022. i 2023. godini“.

Ukupna vrednost prodaje i otkupa poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih proizvoda u našoj zemlji tokom 2023. godine smanjena je za 17,1% u tekućim cenama, odnosno za 10,2% u stalnim cenama. Ovo je, opet, u poređenju sa istim periodom prometa dotičnih proizvoda 2022. godine.

Cene poljoprivrednih i ribarskih proizvoda u decembru 2023. godine bile su niže za 17,7% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Najveći pad cena zabeležen je u grupama žita (-42,9%) i industrijskog bilja (-9,7%).

Image by Freepik

Cene proizvoda koji se najčešće prodaju na pijacama porasle su u analiziranom periodu. Naime, povrće je zabeležilo rast cena od oko 11%, a voće 7,4%. U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2023. godini, najviše su učestvovali:

  • povrće sa 33,4%
  • živina i jaja sa 17,4%
  • voće i grožđe sa 14,5%
  • mleko i mlečni proizvodi sa 14,4%.

U poređenju sa prethodnom godinom, najveća promena u strukturi prometa po vrstama proizvoda zabeležena je kod voća i grožđa, koje je sa 17,3% palo na 14,5% (-2,8% tržišnog udela).

Image by Inn from Pixabay

Prošle godine na pijacama su se više kupovali mlečni proizvodi, povrće i jaja, iako je taj rast simboličan, značajan je za poljoprivredne proizvođače. Mlečni proizvodi su zabeležili rast prodaje za 2%, povrće za 1%, a živina i jaja za 0,6%.

Izvor: AgroTV