Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija KUPUJETE POLOVNI TRAKTOR? Bolje vam je da pogledate ovo! (VIDEO)

KUPUJETE POLOVNI TRAKTOR? Bolje vam je da pogledate ovo! (VIDEO)

887
0
Foto: Bolja zemlja

Govorimo o traktorima koji ulaze u Srbiju, pre svega zapadnim traktorima kao što su Fendt sa turbošift menjačem ili Kejs koje možete da vidite rastavljene u radionici Petrović, nedaleko od Obrenovca.

Ovi momci, cela porodica, rade sjane stvari i vraćaju život mašinama koje dolaze polumrtve iz Nemačke ili Francuske od naših uvoznika.

NI NAKON 60 GODINA NIJE IZGUBIO VREDNOST! Ovaj traktor je čudo! (VIDEO)

Te mašine i dolaze u Srbiju zato što postoje sjajni majstori kao što su Petrovići, jer na zapadu, po ceni radnog sata koja se kreće i do 500 evra u slučaju nekih specifičnijih mašina, prosto niko ne bi rastavljao traktor na dva dela, rasklapao Fendtu ceo automatski turbošift menjač i radio remont i to sa polovnim delovima

Tamo se to ne isplati jer cena te mašine to ne opravdava. Medjutim, pošto naši majstori i nezvanični serviseri , rade za male pare, a koriste, tamo gde može, polovne delove od rasturenih traktora, to u Srbiji ima smisla.

Šta je mračna strana uvoza polovnih mašina?

Da li vi stvarno mislite da na zapadu kupuju nove traktore, samo zato što su se pojavili novi modeli koji imaju bolju klimu ili radio?

PLUG ZA 21. VEK! Domaći, a bolji od bilo kojeg drugog u svetu! (VIDEO)

Ne, prodaju ih jer su to potrošene mašine sa čija popravka košta previše. Mada možete da nasednete na oglas „prodaje se Fendt od 200 konja, koristila ga je baba u Gornjoj Saksoniji da poseje pšenicu svake godine na tri hektara“, realnost je uvek drugačija. Izakao je neki Hans to dobro negde u Bavarskoj na teškom zemljištu pre nego što je stiglo do nas.

Prvo čega morate da budete svesni kada kupujete polovnu mašinu je da ne gledate spoljni izgled i da ne gledate broj radnih sati, jer se sve to namešta. Dakle informacija o broju radnih sati je potpuno nebitna , osim ako niste baš Vi lično išli da kupite traktor.

Stefan Petrović, servis Petrović

– Prilikom tog dolaska svi gledaju da zarade više – kaže Stefan Petrović iz „servisa Petrović“. – Smanje broj radnih sati.

– Naravno, naš seljak trči na to i na lep izgled spolja, na mladu mašinu, ali to ne bude uvek dobra stvar.

– Mnogi misle da je teže na elektronskom brojaču vratit, a zapravo je lako i na njemu, kao i na mehaničkom. Jedini način da se uverite o tome kako je i koliko radio traktor je po spoljnom izgledu.

– Nikako ne kupovati ulickano, sređeno, ofarbano, nego gledati da je u fabričkom stanju, jedino tako možete da pretpostavite šta je i kako je – objašnjava gospodin Stefan Petrović.

Potom je objasnio i kako se vraćaju satovi na raktorima i kako da proverite, o čemu možete više saznati u vidu ispod.

To je prva stvar, a druga stvar je šta vas čeka? U najvećem broju slučajeva na svim tim mašinama koje dolaze sa zapada motori su čak i dobri jer na njima motori moguda bez problema prođu 30 000 radnih sati, ali menjači ne mogu.

NE DOZVOLITE DA VAS PLJAČKAJU! Ovo su prednosti mobilnih sušara žitarica! (VIDEO)

Svi ti traktori koji se kupe na zapadu posle završe u servisu Petrović gde im rade remont menjača ili hidraulike.

Tu nastaju problemi, jer sve te moderne mašine koje su ekstemno lake i udobne za rad, a i moćneimaju sve na dugme. Svako to dugme pokreće elektro-hidroventil i svaki taj ventil se nalazi na razvodnoj tabli gde je sve , od uključivanja prednje vuče do blokade diferencijala

Te mašine su užasno komplikovane, potrebni su sati i sati da bi se uopšte rasklopile. Na snimku ispod je dobar primer kao nešto što vama deluje trivijano može itekako da bude skupa popravka.

Ovaj snimak definitivno morate da pogledate kako bi saznali od poštenih ljudi i pravih stručnjaka iz servisa „Petrović“ koje su sve zamke kada kupujete polovni traktor sa zapada i kako da napravite najbolji izbor.