Naslovna Poljoprivreda Lekovito bilje, novi talas proizvodnje – za useve

Lekovito bilje, novi talas proizvodnje – za useve

130
0

Pri pomisli na termin „lekovito bilje“, pomislili biste na konzumiranje istih kad ste bolesni, i to je legitimno. Ali ovde je reč o lečenju bilja – biljem. Pa ajmo onako nekako junački napred sa tom temom.

Samo pre nekoliko godina, kako mali tako i veliki poljoprivredni proizvođači su za lečenje bolesnih i slabih biljaka pretežno koristili proizvode iz poljoprivrednih apoteka. Međutim, sa razvojem nauke i povećanom svesti o štetnim efektima hemikalija na zdravlje ljudi i okolinu, hobisti, mali baštovani i voćari su promenili pristup. Oni su se vratili tradicionalnim metodama i počeli samostalno da pripremaju sredstva za zaštitu bilja koristeći biljke koje rastu u njihovom dvorištu, bašti, livadama i okolnim brdima.

Foto: Pixabay

E sad, to je išlo sve u koracima, naravno. Prvo su morali da istraže koje biljke imaju lekovita svojstva za useve, kao i koje su biljke otrovne za štetočine i na koji način mogu da zaštite voće i povrće od njih. Ovo je posebno važno ako uzmemo u obzir koliko su hemijski preparati štetni za pčele koje se nalaze u blizini voćnjaka i bašti, dok preparati iz domaće radinosti ne predstavljaju pretnju za ova pčelinja društva.

Od čaja do ekstrakta: lekovito bilje 101

Pre nego što započnete proizvodnju u svojoj kućnoj „laboratoriji“, hajde da razgovaramo o vrstama sredstava koja možete sami da napravite. U ta sredstva spadaju:

  • Čaj
  • Uvarak (čorba)
  • Macerat
  • Fermentisani ekstrakt
Image by NoName_13 from Pixabay

Čaj

Čaj se priprema od svežih ili suvih delova biljke prelivajući ih kipućom vodom i ostavljajući da odstoje oko 20 minuta. Nakon toga, tečnost se procedi, ohladi i, u zavisnosti od tipa biljke, može se odmah koristiti ili razrediti vodom pre upotrebe. Najbolje je koristiti kišnicu ili odstajalu bunarsku vodu.

Uvarak

Uvarak ili čorba se pravi tako što se usitnjeni delovi biljke preliju hladnom vodom i ostave da odstoje 24 časa. Nakon toga, čorba se kuva 15 do 30 minuta, zatim se ohladi, procedi i koristi za tretiranje biljaka, obično nakon razređivanja vodom.

YouTube Screenshot
Izvor: Doctor JPTV

Macerat

Macerat nastaje kada se usitnjeni delovi biljke preliju hladnom vodom, najbolje kišnicom, i ostave da odstoje 24 časa. Nakon toga, macerat se procedi i tečnost koristi za tretiranje.

Fermentisani ekstrakt

Fermentisani ekstrakt se pravi tako što se sveži (najbolje) ili suvi delovi biljke preliju hladnom vodom i ostave napolju dok ne počne vrenje. Masa se povremeno meša tokom 7 do 12 dana, a fermentacija je gotova kada biljni delovi padnu na dno posude, a tečnost postane bistra. Pre upotrebe za tretiranje biljaka, ekstrakt se obavezno razređuje vodom, obično u odnosu jedan deo ekstrakta prema 10 (20 ili 50) delova vode.

YouTube Screenshot
Izvor: Doctor JPTV

Većina ovih preparata ima insekticidno, baktericidno i fungicidno dejstvo. Pored zaštitne funkcije, mnogi se koriste i kao đubrivo za gajene biljke, a pripremaju se od lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka, kao i povrća i korova. Navesti ćemo samo ono lekovito (a i ne nužno lekovito) bilje koje je široko rasprostranjeno i lako dostupno u svakom okruženju, a to su

Gavez

Gavez (Symphytum officinale) se primenjuje kao sredstvo za negu i hranjenje biljaka u obliku koncentrata, kao malč za zemljište ili kao aktivator komposta. Najefikasniji je za plodovito povrće jer sadrži visok nivo kalijuma, ali takođe ima i manje količine fosfora, magnezijuma, gvožđa i mangana. Maksimalna koncentracija makroelemenata se nalazi u mladoj biljci koja se skuplja u proleće.

Image by Couleur from Pixabay

Za poljoprivrednike, gavez predstavlja izazov jer je korov na njivi koji je teško iskoreniti zbog svojih dugih korena. Postoji više od dvadeset različitih vrsta gaveza, pri čemu se neke od njih koriste i kao hrana za stoku. Zbog visokog sadržaja kalijuma, gavez se često koristi u ishrani kaliofilnih biljaka poput kupusnjača, paradajza, paprike, krompira, lubenica i dinja. Sveži listovi gaveza se mogu koristiti za pripremu tečnog đubriva koje se koristi za prihranu plodovitog povrća i biljaka sa korenastim stabljikama, a takođe su odličan dodatak u procesu kompostiranja.

Fermentisani ekstrakt gaveza priprema se tako što se 3 kg svežih listova gaveza potopi u 45 litara vode. Posuda se zatvori i nakon četiri nedelje tečnost se koristi nerazređena za zalivanje biljaka.

Foto: Pixabay

Beli luk

Beli luk (Allium sativum) je izuzetno korisno sredstvo za održavanje biljaka jer poseduje fungicidna i insekticidna svojstva. Pripravci koji se prave od belog luka sadrže značajne količine fosfora i određenih mikroelemenata.

Čaj od belog luka se priprema tako što se 700 grama belog luka prelije sa 10 litara kipuće vode, nakon čega se poklopi i ostavi da odstoji. Kada se tečnost ohladi, procedi se i koristi, razređen u odnosu 1:3 za prskanje krastavaca radi zaštite od plamenjače. Nerazređeni čaj se koristi za prskanje zemljišta radi zaštite od štetočina i uzročnika truleži korena.

Izvor: Dobro jutro