Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Leskovac i problem ambalažnog otpada (pesticidi, agrar, i tome slično)

Leskovac i problem ambalažnog otpada (pesticidi, agrar, i tome slično)

89
0

Kao opština, Leskovac je i dalje u borbi sa preteranom količinom ambalažnog otpada, pogotovo onog gde se drže pesticidi. No, nije kao da nema rešenja.

Image by congerdesign from Pixabay

A evo koje rešenje Leskovac ima (kad su u pitanju ambalažni otpad, pesticidi, agrar i tome slično)

Ekološka organizacija Porečje iz Vučja, u partnerstvu s još četiri organizacije civilnog društva, podnela je zahtev radnoj grupi za praćenje i sprovođenje Lokalnog plana upravljanja otpadom za grad Leskovac, kako bi se započela puna primena ovog dokumenta u vezi sa ambalažnim otpadom nastalim u poljoprivredi, koji se svrstava u opasni otpad. Novim Lokalnim planom jasno se predviđa rešavanje problema ambalažnog otpada od pesticida, pa zbog toga tražimo pokretanje rasprave u radnoj grupi za praćenje i sprovođenje Lokalnog plana upravljanja otpadom za period od 2021. do 2030. godine, radi pronalaženja prihvatljivog modela za ovu vrstu otpada.

Naša organizacija ima svog člana u ovoj radnoj grupi i jedini smo predstavnici civilnog sektora koji su dobili poverenje da rade na praćenju realizacije ovog lokalnog strateškog dokumenta. To ćemo svakako iskoristiti za rešavanje problema nepovratne ambalaže sredstava za zaštitu bilja i ponuditi neka rešenja za ovaj problem. Poznato je da smo u okviru projekta ,,Zbrinimo ambalažni od pesticida” sproveli aktivnost odvajanja ambalaže od pesticida od ostalog komunalnog otpada u 53 domaćinstva u 3 sela porečkog kraja, pa ćemo to svakako navesti kao jedno od mogućih rešenja. Ono što smo u toku realizacije projekta u razgovorima sa građanima mogli da zaključimo jeste da je možda najprihvatljivije rešenje da poljoprivredne apoteke preuzimaju ambalažu, odnosno da se za ovu vrstu otpada uvede model koji se primenjuje za akumulatore”, navode iz organizacije Porečje.

Image by wagrati_photo from Pixabay

A da li su kojim slučajem rekli još nešto važno povodom plastičnog i inog drugog ambalažnog otpada koji neretko i vrlo osiono atakuje na prirodu i na ekološku čistoću našega južnoga kraja, koji inače obiluje izuzetno bogatim šumama, njivama, poljima i drugim dražima kakve artificijelne kreacije ne mogu da imitiraju, i ukoliko ima tih novih vesti, da li bismo mogli da saznamo o čemu je reč, pošto smo silno zabrinuti za postojanje ovog otpada u našem ataru, ali i u našim urbanim sredinama poput leskovačkog centra, koji, premda lep, obiluje ovim ničim prihvatljivim, nadasve štetnim i za uklanjanje spremnim otpadom?

Da.

…pa dobro, šta su rekli?

Evo ovo. Nalaženje odgovarajućeg rešenja za sakupljanje ovog tipa otpada bi omogućilo poljoprivrednicima da pravilno koriste ambalažu sredstava za zaštitu bilja, što bi rezultiralo značajnim smanjenjem količine ovog otpada u prirodi. Međutim, sve ovo je moguće samo uz saradnju donosioca odluka, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata kako bi doneta odluka bila zakonski, finansijski isplativa i funkcionalna.

Image by Pexels from Pixabay

Uz zahtev je priloženo i 100 potpisa građana kao podrška ovoj inicijativi.

Projekat „Zbrinimo ambalažni otpad od pesticida“ podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ona to radi u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu“, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ). To obavljaju u saradnji sa:

  • Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN)
  • Mladim istraživačima Srbije (MIS)
  • međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC)
  • udruženjem ENECA
  • Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Izvor: JUGPress