Naslovna Poljoprivreda Luk ide u setvu! Povrtari fizički i psihički spremni za kraj februara

Luk ide u setvu! Povrtari fizički i psihički spremni za kraj februara

327
0

U zavisnosti od tipa zemljišta, već polako kreće da se sadi crni luk, ili se barem paori pripremaju da propisno posade isti. Na teritoriji opštine Bačka Palanka, gde se nalaze peskovite oranice, zemlja je dovoljno zagrejana da omogući velikim povrtarima da započnu sa radom.

zastita luka

Očekuje se da će uzgoj luka na tom području zauzeti veće površine za 20 do 30 procenata u poređenju sa prošlom godinom, obuhvatajući oko 120 hektara, a to je delom zbog visoke cene luka tokom sezone 2023-2024. i niskih cena žitarica.

Dragan Guljaš, veliki proizvođač crnog luka iz Silbaša, izjavio je da ne treba odugovlačiti sa setvom jer klima omogućava setvu crnog luka na vreme. „Toplo jе, zеmlja jе ugrеjana, dodušе, suva jе, ali, bеz obzira na to što nеma vlagе, sеmеnu luka nеćе smеtati,“ dodao je Guljaš. „Upravo je ovo suvo i toplo vrеmе sa vеtrom navеlo povrtarе da paralеlno sa sеtvom krеnu i da navodnjavaju njivе pod ozimim lukom, kojеg su zasеjali jеsеnas.“

Koliko luk sada košta?

Prema njegovim rečima, cena crnog luka prošle godine bila je povoljna za proizvođače od trenutka kada su vadili ozimi luk tokom maja – juna. Isto je bilo i kasnije tokom avgusta, kada je sazreo luk posejan prethodne godine u februaru – martu.

„Trenutno je kilogram crnog luka na veliko malo iznad 60 dinara, što je solidna cena. Ali da na tržištu nema i uvoznog, bio bi i skuplji“, kazao je Guljaš. „I dobra cena je razlog zašto će ove sezone biti više posađeno ovog povrća, a povod su i niske cene pšenice i kukuruza, zbog kojih se poljoprivrednici okreću drugim poslovima u zemljoradnji.“

foto: M.Stojanović, jesenji praziluk
foto: M.Stojanović

On je dobar deo luka od prošle godine prodao ovde velikim trgovačkim lancima sa kojima ima ugovorenu proizvodnju. Manji deo ide u izvoz – Albaniju, Bugarsku i BiH.

Za razliku od povrtara iz Bačke, u Banatu se povrtari pripremaju za setvu. Veliki proizvođač luka Imre Sarvak iz Mužje, na području grada Zrenjanina, krenuće u setvu za nekoliko dana. U setvi primenjuje direktnu setvu sa semenom iz Holandije.

zastita luka

I Sarvak radi sa velikim trgovinama, ali i sa manjim radnjama i nakupcima. Celokupan rod prodaje isključivo na domaćem tržištu. Kaže da mu je ostalo još malo luka od prošle godine. Međutim, ne strahuje da ga neće prodati, jer se kupci javljaju.

Prošlogodišnja setva, kako je naglasio, bila je najskuplja u poređenju sa prethodnim godinama. Prosečno je, navodi on, koštala oko 6.000 evra po hektaru. Ove godine, napomenuo je, cena semena nije porasla. A pritom je i veštačko đubrivo pojeftinilo.

crni luk

„Tu smo malo na dobitku, ali sе nе zna kakva ćе godina biti. Ukoliko budе sušnog pеrioda, moraćеmo ga navodnjavati, jеr luk voli vlagu. A čеsta pa i svakodnеvna zalivanja povеćaćе znatno troškovе za еnеrgеntе,“ dodao je Sarvak.

Izvor: Dnevnik