Naslovna Vesti Majčina dušica – lekovita samonikla biljka, koja može i da se uzgaja

Majčina dušica – lekovita samonikla biljka, koja može i da se uzgaja

Majčina dušica je veoma lekovita biljka koja raste na našem području, a lako se gaji i u saksijama. Najpoznatija je kao prirodni lek za kašalj, uspešno se koristi i za smirivanje mnogih tekoba, a koristi se i kao začin.

1450
0
Foto: Pixabay

U trenutku kada je proglašena epidemija virusa COVID-19, veoma je važno da pazimo na zdravlje i da najbolji način ojačamo i zaštitimo organizam. Najbitnije je slušati savete stručnjaka i pridržavati se pravila, jer samo tako možemo sprečiti širenje virusa. Zato je važno paziti na imuni sistem i što više unositi vitamine kojih ima i u raznim lekovitim biljkama među kojima je i majčina dušica.

Kako se gaji i čuva majčina dušica

Majčina dušica ( Thymus serpyllum) u narodu je poznata i kao timijan, divlji bosiljak, bukovica. To je višegodišnja biljka, puzajući grm koji ima uske elipsaste sivozelene listove. Cvetovi majčine dušice su svetlo ili tamnocrveni prijatnog aromatičnog mirisa. Ova biljka uspeva na suvim i sunčanim mestima, na livadama, pašnjacima. Majčina dušica može da gaji u saksijama, zahteva jako malo zalivanja i mnogu sunca. Ova biljka je uvek zelena i njeni listovi se mogu brati cele godine. Nakon što biljka cveta, treba je orezati.

Ukoliko nemate mogućnost da gajite majčinu dušicu možete je kupiti svežu ili suvu. Svežu biljku najbolje čuvati u vlažnoj paprinoj salveti ili ubrusu u frižideru, ne duže od 3 dana. Suvu majčinu dužicu možete naći u prodavnicama zdrave hrane, a kao čaj gotovo u svim prehrambenim radnjama. Treba je čuvati na tamnom i suvom mestu.

Foto: Pixabay

Majčina dušica je bogata vitaminima C i A, sadrži gvožđe, bakar, mangan, kalcijum, cink, fosfor. Ova biljka je antispazmodik, antiseptik i diuretik, sadrži i timol i karvakrol. Snažno deluje protiv gljivica i bakterija. 

Pomaže kod anemije i jača imunitet

Kako je bogata vitaminima C i A odlična je za jačanje imuniteta. Za proizvodnju belih krvnih zrnaca, koji su veoma važni za jak imunitet, neophodan je vitamin C, kog ima u majčinoj dušici. Podstiče proizvodnju kolagena koji je koristan za kožu, a deluje i kao antioksidant.

Majčina dušica za kašalj

Ova biljka, možda je i najpoznatija po tome, što se koristi kao lek za kašalj, a odlična je i za ublažavanje upala respiratornog sistema. Čisti začepljene disajne puteve, ubrzava sazrevanje kašlja i pomaže iskašljavanje, smanjuje iritacije i grebanje u grlu, olakšava simptome bronhitisa.

Zdravije srce, bolja cirkulacija

Kako je bogata gvožđem, majčina dušica pomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i utiče na bolju cirkulaciju. Ekstrakt koji se dobija iz majčine dušice smanjuje broj otkucaja srca i tako pomaže regulisanje krvnog pritiska. 

Odlična za smirenje, smanjuje anksioznost

Čaj od majčine dušice odličan je za smirenje i bolje raspoloženje. Sam miris ove biljke umiruje nervni sistem, smiruje i jača živce, ublažava nemir. Stari Grci su masirali desni uljem majčine dušice, a njen miris bio je simbol ljupkosti i elegancije.

Majčina dušica za želudac

Čaj od majčine dušice pomaže kod bolova u želucu, osećaja nadutosti, oslobodiće vas gasova. Takođe, pomaže i kod neredovnih ciklusa, ublažava menstrualne grčeve i smanjuje napetost i bolove u grudima tokom ciklusa.

Uklanja akne i čisti kožu

Majčina dušica i preparati koji se prave od nje su odlični za lečenje akni i bubuljica. Istraživanja su pokazala da preparati na bazi ove biljke ne iritiraju kožu.

Protiv gljivičnih infekcija

Ova biljka ima snažno protivgljivično dejstvo. Odlična je u borbi protiv kandide, koja je glavi uzročnik vaginalnih infekcija. Za spoljašnju borbu sa gljivicama dobro je ulje majčine dušice.

Foto: Pixabay

Recept – Čaj od majčine dušice

Jednu kašiku majčine dušice prelijte sa dva decilitra proključale vode, poklopite i ostavite na odstoji pola sata. Zatim procedite i po želji zasladite medom. Najbolje piti čaj sveže pripremljen, nekoliko puta dnevno. Obavezno ga poklopite jer će u protivnom ispariti lekoviti sastojci.