Naslovna Poljoprivreda Mali proizvođači testenina u Srbiji: „U problemu smo“

Mali proizvođači testenina u Srbiji: „U problemu smo“

59
0

Testenina se proteklih godina „odomaćila“ u srpskim kuhinjama, te se ne može zamisliti bar jedan obrok dnevno bez dotičnih. Kao rezultat toga, došlo je do povećanja prihoda firmi koje se bave proizvodnjom makarona, rezanaca i sličnih proizvoda od brašna u protekle tri godine. S druge strane, neto gubitak svih 358 preduzeća koja posluju pod ovom šifrom u 2022. godini iznosio je 25.229.000 dinara, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall.

Image by Aline Ponce from Pixabay

Kako bi testenina trebalo da se plasira u nas?

Tomislav Jakovčević iz male porodične firme T&T Commerce iz Subotice izjavio je za Biznis.rs da je glavni problem tržište, odnosno plasman robe velikim trgovinskim lancima. „Naši proizvodi su visokog kvaliteta i jake nutritivne vrednosti, i mi se zaista trudimo da unapredimo poslovanje. Nabavili smo i novu opremu uz podršku Razvojnog fonda Vojvodine, međutim problemi za nas male su na samom tržištu. Troškovi za plasman robe su veliki, prisutan je monopol, i nama nije više rentabilno da poslujemo sa velikim kompanijama“, veli Jakovčević.

Prema njegovim rečima, trebalo bi više da se razgovara o gorepomenutom problemu. Dodao je da bi država trebalo da utiče i napravi uslove za zdravu konkurenciju. „Ova situacija se pogoršala u proteklih pet do sedam godina, uslovi trke nisu fer, nemamo dovoljno finansija i ne možemo da se takmičimo sa onima koji su sa te strane odmah u prednosti. Teže dolazimo do kupaca. Naš proizvod je specifičan i on mora da bude u većim marketima, da bismo se mi razvijali.“, naglasio je on.

Image by Сибирка from Pixabay

Brojke kažu sve

Proizvodi od testenine kod nas su veoma zastupljeni. Jakovčević je naveo da se koriste sve više i u krajevima gde ih ranije nije bilo u tolikoj meri, poput južne Srbije. On je objasnio da sarađuju sa manjim porodičnim trgovinama. Prema njegovim rečima, proizvode deset tona testenina mesečno. Samim tim imaju mogućnost da povećaju kapacitete proizvodnje i želju da se razvijaju. Ali je to trenutno nemoguće, veli on, jer nisu dovoljno jaki da bi izašli na regionalno ili drugo tržište. Jakovčević je dodao da bi veliki trgovinski lanci trebalo da pruže prostor i za manje proizvođače, kako bi se približili kupcima.

Firma je u 2022. godini ostvarila ukupne prihode od 16.420.000 dinara, a ostvarena dobit iznosila je 3.039.000 dinara. Ukupni prihodi svih firmi iz ove delatnosti u 2022. godini iznosili su 9,2 milijarde dinara (9.213.038.000). Poređenja radi, oni su godinu ranije iznosili 5.971.946.000 dinara. Firme koje su najbolje poslovale tokom 2022. godine su Mara doo iz Sombora, sa ostvarenim ukupnim prihodima od 696.454.000 dinara i dobiti od 103.159.000 dinara, te Stanić Company iz Aranđelovca, sa ukupnim prihodima od 467.950.000 dinara i dobiti od 26.948.000 dinara.

Izvor: AgroTV