Naslovna Poljoprivreda Mali proizvođači ulja i masti: šta ih čeka?

Mali proizvođači ulja i masti: šta ih čeka?

119
0

Proizvodnja ulja i masti je vitalan segment prehrambene industrije koji se bavi preradom sirovina biljnog i životinjskog porekla u proizvode neophodne za svakodnevnu ishranu. Proces dobijanja ovih proizvoda je složen, što znaju proizvođači malih koliko i velikih kapaciteta.

Image by jcomp on Freepik

Dotični proces počinje odabiranjem kvalitetnih sirovina, najčešće suncokreta i soje u Srbiji. Nakon toga, sirovine prolaze kroz ekstrakciju, gde se ulje odvaja od čvrstih komponenti putem mehaničkog pritiska ili korišćenjem rastvarača. Dalji koraci uključuju čišćenje, rafinisanje i deodorizaciju, koji osiguravaju da krajnji proizvod ispunjava visoke standarde kvaliteta i bezbednosti. Ulja se potom mogu dodatno obrađivati kako bi se dobile različite vrste masti, kao što su margarin i puter. Kroz ovaj proces, proizvođači nastoje da očuvaju nutritivne vrednosti i senzorne karakteristike proizvoda, poput ukusa i mirisa, kako bi zadovoljili potrebe i preferencije potrošača.

Proizvodnja ulja i masti u brojkama (u Srbiji)

U Srbiji se proizvodnjom ulja i masti bavi 92 firme koje su u 2022. godini ostvarile prihode od skoro 118 milijardi dinara (117.986.845.000), dok je dobit iznosila 7,2 milijarde dinara (7.252.532.000). U prethodnoj godini, 2021., ove kompanije su zabeležile prihode od 92,3 milijarde dinara i dobit od 5.132.068.000 dinara.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, firme u ovoj industriji su u prvoj godini pandemije (2020) poslovale znatno lošije, ostvarivši prihode od 65,7 milijardi dinara i dobit od 3,8 milijardi dinara.

Najuspešnije kompanije u proizvodnji ulja i masti u 2022. godini uključuju Sojaprotein, Dijamant, Viktoriaoil, AD Vital, Fabriku ulja Dunavka, Bankom, fabriku ulja Banat, Rumenku, Diplomat IRP i druge. Sojaprotein je ostvario više nego dvostruko veću dobit (3.722.303.000 dinara) u poređenju sa Dijamantom (1.533.548.000 dinara), iako su im prihodi bili približno jednaki.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV5prilozi

Iako je ovo veoma izazovna delatnost s brojnim preprekama, manje firme često se susreću s njima. Kristina Kozomora, vlasnica firme Bački Dukat, izrazila je svoje viđenje za medije. Istakla je kako je tržište najveći izazov. Naglasila je teške uslove proizvodnje, navodeći da se radna snaga može uvesti ako je nedostaje. Ali je, kako je naglasila, nestabilnost tržišta njihov primarni problem. Uočila je trend ukrupnjavanja tržišta, što će mali i srednji proizvođači otežati situaciju.

Kozomora je objasnila da mala i srednja preduzeća mogu pokušati vezati se za određenu industriju ili pronaći načine za zaobilazak posrednika kako bi direktno stizali do kupaca. Istakla je da je njena firma već 2018. godine izabrala jednu vrstu suncokreta i fokusirala se na proizvodnju hladno ceđenog ulja, verujući da time doprinose zdravlju potrošača. Kozomora vidi online kupovinu kao budućnost za male proizvođače.

Izvor: AgroTV