Naslovna Poljoprivreda Malina u domaćem agraru: sastanci, trendovi, novosti

Malina u domaćem agraru: sastanci, trendovi, novosti

105
0

U prethodnom članku, tema je bila malina na svetskom terenu, ali malina o kojoj ćemo ovde govoriti je domaća – i imamo tu vesti. Vesti koje će možda konačno dovesti do kakvog pomaka u proizvodnji srpskog najupečatljivijeg izvoznog prirodnog proizvoda. Pa idemo redom.

Image by Anja from Pixabay

Malina na tapetu – sastanak ministra, malinara i hladnjačara

Danas, u prostorijama Vlade Republike Srbije, održava se sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Aleksandra Martinovića, sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara. Rezultate ovog sastanka ćete svakako u detalj moći da razmotrite u budućim člancima „Bolje zemlje“.

Pored navedenih stranki, prisustvuju i delegacije (i predstavnici) iz

  • Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine
  • Privredne komore Srbije
  • Uprave carina
  • Republičkog zavoda za statistiku
  • skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu
  • Instituta za voćarstvo Čačak.
Image by Couleur from Pixabay

Ovaj sastanak dugo je očekivan od strane proizvođača malina, koji su želeli da pronađu rešenje koje će biti korisno za sve u lancu proizvodnje i distribucije malina. Ministar Martinović je nedavno tokom posete Arilju obećao da će posredovati između malinara i hladnjačara.

Mileta Pilčević, predsednik Udruženja malinara „Vilamet“, izrazio je nadu da će Ministarstvo uspeti da organizuje sastanak sa otkupljivačima i prerađivačima, na kojem će se razmotriti cena za 2024. godinu, kako bi se izbegli finansijski gubici za proizvođače, što je bio slučaj prethodne godine.

Reči proizvođača: „Samo tražimo da pravda bude zadovoljena“

Pred dugoočekivani sastanak proizvođača malina, hladnjačara i relevantnih institucija, udruženje „Vilamet“ iz Arilja uputilo je saopštenje svojim članovima. U saopštenju su navedene konačne cene po kojima su određene hladnjače otkupljivale prošlogodišnji rod, uz savet malinarima da pažljivo razmotre sa kim će sarađivati u ovom poslu, a sa kim ne.

Udruženje je takođe obavestilo svoje članove da će se sastanak na nivou udruženja, ministarstava i otkupljivača održati 27. maja 2024. godine u Beogradu, s početkom u 10 časova. U saopštenju se navode i cene po kojima su pojedine hladnjače vršile obračun za rod iz 2023. godine, ističući značajnu razliku u cenama među njima. Naglašeno je da su sve male i mini hladnjače obračunavale po najnižoj ceni, dok su neki članovi udruženja izneli informacije da su pojedine hladnjače plaćale čak i manje od navedenih u saopštenju.

Foto: Pixabay

Kao zaključak, predstavnici udruženja „Vilamet“ iz Arilja istakli su važnost donošenja odluke o saradnji za sezonu 2024. godine. Naglasili su i potrebu da proizvođači pažljivo odaberu svoje partnere u poslu.

Izvori: AgroTV (1, 2)