Naslovna Poljoprivreda Malina, večiti znak pitanja

Malina, večiti znak pitanja

71
0

Očekivani prinosi malina neće biti kao do sada. Mnogo proizvođača je smanjilo zasade, a neki nisu prskali niti štitili zasade jesenas. To je rezultiralo prisustvom bolesti didimela zbog blage zime. Lazar Todorović, proizvođač malina iz udruženja Vilamet, jedino se nada da ove godine neće biti problema sa otkupom.

Photo by Mariah Hewines on Unsplash

„Na osnovu sadašnje situacije koje imamo na berzi u Evropi je porast cene maline i sve veća potražnja za robom, i to je jedina proverena informacija koju proizvođači treba da znaju. To je dobra strana gde nećemo više slušati otkupljivače kako nam prodaju priču da maline ima na tržištu i da ima lošu cenu, kao i da je mala potražnja kupaca za njom“ naglašava Todorović.

Kako to da je malina još uvek toliko problematična?

U nastavku izjave, Todorović lamentira kako je situacija u zasadima lošija nego prethodnih godina. „Rod će u 2024.godini biti smanjen za nekih 50 do 60%. Svemu tome je prethodilo to što malina nije adekvatno zaštićena jesenjim tretiranjem koje joj sleduje, što je odlika razočarenja proizvođača u lošu cenu 2023.godine. Samim tim veliki broj malinara nije želeo da ulaže u skupe preparate i zaštićuje malinu“, dodaje on.

Photo by Sneha Cecil on Unsplash

Prema njegovim rečima, zbog neprskanja je došlo do pojave didimele, bolesti koja se u malinjacima zadržava pri toplom vremenu. „Dosta je prisutna didimela bolest koja se nije suzbila jesenjim tretiranjem, a koja se širila i zadržavala u malinjacima pri toplom vremenu, jer je zima bila blaga i samim tim dovelo je do toga da ima dosta suve maline“, izjavio je Todorović.

Kako naglašava, prinosi će i ove sezone, nažalost, biti potpuno neadekvatni za ono što proizvođačima treba. „Prinosi će biti ove godine ispod svakog očekivanja manji. To će dovesti do toga da cena koštanja proizvodnje bude još veća. Očekujemo da će ove godine cena maline dostići nivo iz 2021. godine, možda 2022.  kada se za kilogram sveže maline plaćalo 400 – 500 dinara,“ apostrofirao je Todorović.

Izvor: Dobro jutro