Naslovna Poljoprivreda Malinari i ministar Martinović: ključne stvari i ključnija diskusija

Malinari i ministar Martinović: ključne stvari i ključnija diskusija

160
0

Malinari udruženja „Vilamet“ iz Arilja i Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović održali su sastanak. Bilo je reči o otkupu, plasmanu, i najbitnijem što muči malinare – ceni „crvenog zlata“.

O čemu su sve malinari i dr Martinović pričali?

Ilija Pilčević, predsednik udruženja „Vilamet“, naglasio je da je sastanak završen uz ministarsko obećanje Martina Martinovića da će udovoljiti zahtevima proizvođača maline. Takođe je najavljeno okupljanje proizvođača, otkupljivača, prerađivača i izvoznika ovog voća na zajedničkom sastanku kako bi se postigao dogovor o ceni.

On je izrazio nadu da će Ministarstvo uspeti da organizuje sastanak sa otkupljivačima i prerađivačima na kojem će razmotriti cenu za 2024. godinu. Oni žele da izbegnu negativne finansijske rezultate za proizvođače, što je bio slučaj prošle godine. Osim diskusije o ovogodišnjoj ceni, razgovarali su o subvencijama i problemima s kojima se suočavaju u malinarstvu. Nadaju se da će njihovi zahtevi biti ispunjeni i da će brzo doći do rešenja. Rečeno im je da će do iduće sedmice dobiti konkretne odgovore, izjavio je Pilčević.

Foto: Pixabay

Takođe je istaknuto razmatranje blokade petlje na magistralnom putu u Požegi i protestne vožnje, ali je od toga odustano zbog brze reakcije novog ministra.

Rekao je da su morali otkazati te akcije jer je ministar došao u Arilje da sasluša njihove probleme. Nadaju se rešenju svojih problema i da neće biti prepušteni sami sebi i ulici. Nadaju se razumevanju otkupljivača i izvoznika kako bi postigli dogovor, shvatajući da su partneri u ovoj proizvodnji i da je međusobna podrška od ključnog značaja, zaključio je Pilčević.

I dalje je cena ključno borbeno polje

Pilčević je istakao da proizvođači maline insistiraju na početnoj ceni od 350 dinara po kilogramu kako bi mogli da nastave sa proizvodnjom i obezbede sebi normalan život iz svog rada. Prema njegovim rečima, i dalje su aktivni pregovori o akontnoj ceni od 350 dinara za kilogram maline. Njom bi se pokrili troškovi proizvodnje, veli on, i sami malinari bi imali neku minimalnu zaradu sa kojom mogu da prežive i da im proizvodnja opstane.

„Ako dođemo u situaciju od prošle godine, da beremo malinu za 200 ili 200 i neki dinar, a Institut za voćarstvo u Čačku je doneo proizvođačku cenu od 240 dinara, mi onda ne treba da se bavimo ovim. Treba da se gasi ova proizvodnja ukoliko nije nikome potrebna. A iz razgovora sa ministrom smo videli da je državi i te kako potrebna ova proizvodnja. Da država ima sluha. Da hoće da pomogne koliko je u njenoj mogućnosti. Ali moramo da vidimo i sa našim otkupljivačima da li oni imaju sluha. Da li shvataju da smo mi u istom košu i da svi zavisimo od te proizvodnje“, naglasio je.

Reč ministra

Ministar Martinović istakao je da je tekuća godina dodatno otežana proizvođačima malina zbog snega koji je pogodio ariljski kraj u aprilu. Ovo će, rekao je, rezultirati značajno manjim prinosom ovogodišnjeg roda.

On je izjavio da je stalno aktuelna tema kada su u pitanju maline otkupna cena i poslovni odnos između proizvođača u primarnoj proizvodnji i otkupljivača, odnosno hladnjačara. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će se zaista potruditi da uspostavi dijalog između ministarstva, malinara i otkupljivača. Pritom, uključivanjem Privredne komore Srbije traže najbolje moguće rešenje kako bi svi bili zadovoljni, prema Martinovićevim rečima.

Foto: Pixabay

Martinović je istakao da su nedavno potpisani ugovori sa Narodnom Republikom Kinom otvorili tržište te zemlje za sve vrste poljoprivrednih proizvoda. Ovo je posebno važno za primarne proizvođače i izvoznike malina.

Ministar je izrazio nadu da će u razgovorima koji slede pronaći dugoročno rešenje koje će zadovoljiti sve strane. Naveo je da neće biti potrebe da se svake godine suočavaju s problemima vezanim za cenu malina pred svaku berbu.

Foto: Pixabay

Predsednik opštine Arilje, Predrag Maslar, zahvalio se ministru Martinoviću. Pozdravio je činjenicu da je ministar brzo odgovorio na poziv opštine Arilje i suočio se s dugoročnim problemima proizvođača malina. On je izjavio da su proizvođači tražili hitan sastanak sa otkupljivačima kako bi se postavila minimalna cena. Zatražili su, veli, i regionalizaciju poljoprivrede u smislu subvencija i veće subvencije za gorivo po hektaru maline. Maslar je izrazio nadu da će ministarstvo pronaći trajno rešenje za probleme proizvođača malina.

Izvor: AgroTV