Naslovna Poljoprivreda Malinari, „Najdomaćin“, javni poziv i više! Petoro vesti iz agrara!!

Malinari, „Najdomaćin“, javni poziv i više! Petoro vesti iz agrara!!

69
0

Malinari postaviše svoje zahteve. Ministarstvo podržava „Najdomaćine“, a manifestacije se polako nižu jedna za drugom. Pred vama je bezmalo pet novih vesti iz agrara, ukratko i koncizno servirane samo za vaše čitalačko zadovoljstvo.

Šta zahtevaju malinari sada?

Predsednik Udruženja Malinara „Vilamet“, Mileta Pilčević, istakao je jasno definisane zahteve koje malinari imaju za sezonu 2024. Prema njegovim rečima, dotični malinari su se nadali da će cena otkupa biti dogovorena na sastanku u Arilju, ali se to nije desilo, budući da je prisustvovao samo jedan otkupljivač koji nije bio ovlašćen da govori u ime ostalih.

Pilčević je izjavio da malinari traže sastanak u Ministarstvu poljoprivrede kako bi na vreme saznali planiranu cenu i da li je isplativo nastaviti sa proizvodnjom ili je možda bolje prekinuti sa istom. Takođe, naglasio je da proizvođači ne žele da se bore protiv sebe i prodaju poljoprivrednu opremu kako bi nadoknadili gubitke od proizvodnje malina, ali isto tako ističu da nije u interesu da se obogate dok hladnjačari propadaju. Iz tog razloga su zatražili od Privredne komore da dostavi izvozne cene malina u poslednjih pet meseci radi poređenja sa cenom otkupa, kako bi se našlo rešenje koje odgovara i malinarima i otkupljivačima.

Međutim, Pilčević naglašava da cena ispod 350 dinara po kilogramu nije prihvatljiva, te da berbe neće biti ako cena bude niža od tog iznosa.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Drugi zahtev malinari su uputili Ministarstvu poljoprivrede, gde traže povećanje subvencija po hektaru pod malinama sa 18.000 dinara na iznos između 70.000 do 100.000 dinara, ili da se subvencije plaćaju po hektaru ubrane maline umesto po površini. Pilčević ističe da ne može biti ista subvencija za proizvođače kukuruza i proizvođače malina, te je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa količinom subvencionisanog dizela. Dodao je da proizvođači malina troše mnogo više goriva od ratara zbog potrebe za češćom obradom zemljišta u cilju suzbijanja korova, te smatraju da je potrebno izdvojiti ne 100 litara dizela po hektaru, kako je planirano za ovu godinu, već 200-300 litara po hektaru.

Gde se „Najdomaćin“ pronalazi sada?

Drugi ciklus Poljoprivrednog karavana „Najdomaćin 2024“ stiže u Mladenovac u petak, 22. marta. Ovaj izbor za „Najdomaćina“ se organizuje po drugi put uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a karavan će obići 10 gradova širom Srbije.

Izvor: Prirodna komora Srbije/Boban Ristić

Program počinje u 11 časova na Gradskom trgu, a prisutnima će se obratiti ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, predsednik privremenog organa opštine Mladenovac Vladan Glišić i član žirija Nikola Delić, direktor Stočarskog instituta u Beogradu. Posetioci mogu očekivati bogat kulturno-umetnički program i priliku za razmenu iskustava i saveta sa stručnjacima.

Takmičenje za izbor „Najdomaćina 2024“ je otvoreno od 1. marta do 30. septembra 2024. Nagradni fond ove godine prelazi 7.000.000 dinara, a deo nagrada će biti u vidu robnih nagrada za najbolje domaćine iz regiona. Karavan će obići više od 10 gradova u Srbiji.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prijavljeni učesnici će biti rangirani u 5 kategorija: ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i organska proizvodnja, a najbolji domaćin Srbije će biti nagrađen sa 2.000.000 dinara za dalja ulaganja. Po dvoje najboljih u svakoj kategoriji će dobiti po pola miliona dinara.

Učesnici mogu očekivati i 11 dodatnih nagrada, kao i brojne robne nagrade koje će dobiti tokom karavana, uključujući semena, đubriva i druge repromaterijale za obradu zemljišta.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pored prijava, relevantni žiri će koristiti jasno definisane kriterijume kako bi izabrao najbolja poljoprivredna gazdinstva u Srbiji, nakon čega će biti objavljene top liste. Ovaj projekat se realizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Ivanjica, Ivanjica

Opštinska administracija Opštine Ivanjica je objavila Javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2024. godinu na teritoriji Opštine Ivanjica. Rok za podnošenje zahteva po ovom javnom pozivu traje od 19. marta do 09. aprila 2024. godine.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Pravo na korišćenje ovih sredstava pod uslovima propisanim u ovom javnom pozivu imaju individualni poljoprivredni proizvođači koji su nosioci gazdinstva. Pritom moraju biti i registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom.

Sredstva su namenjena za nabavku različite opreme za gazdinstva, kao što su muzilice, električne ograde, sadilice i vadilice za krompir, oprema za navodnjavanje, mašine za dodatnu obradu zemljišta, kao i oprema za pčelarstvo.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Intenzitet pomoći iznosi 50% od vrednosti predračuna bez PDV-a za podnosioce zahteva sa prebivalištem u KO Ivanjica. Uz to je 65% dostupno za ostale katastarske opštine. U samom pozivu su navedeni i maksimalni iznosi pomoći po korisniku, u zavisnosti od vrste investicije.

Sve dodatne informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti u kancelariji broj 17 Opštinske uprave opštine Ivanjica, putem telefona 032/515-0326, kao i na zvaničnom sajtu opštine Ivanjica.

Izvor: Vinarija Jelenković – zvanična Instagram stranica

Malo vina nije na odmet

Sajam vina u Novom Sadu počinje sutra, 22. marta, i trajaće do nedelje, 24. marta. Održava se u Hali 1 Novosadskog sajma. Na ovom sajmu vina će se predstaviti 30 proizvođača vrhunskih vina iz Srbije, Italije i Mađarske.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, posetiće sajam vina u petak, s početkom u 11 časova. Tom prilikom će zvanično biti otvoren. Radno vreme za posetioce će biti od 10 do 20 časova, a ulaz je besplatan.

Foto: Pixabay

Setva šećerne repe traje

Kompanija „Sunoko“, članica MK Group, zajedno sa svojim partnerima u poljoprivredi, pripremila je se za ovogodišnju setvu šećerne repe. Očekuje se da će biti zasejano oko 32.500 hektara šećerne repe. Dotična će se preraditi u tri „Sunokove“ šećerane. Prema rečima zapošljenih, proizvodiće se s ukupnim očekivanim prinosom od oko 1,8 miliona tona.

Kompanija je tradicionalno obezbedila kvalitetan repromaterijal i novčane avanse za početak proizvodnje od 600 evra po hektaru. Cena šećerne repe ove godine iznosi 47 evra po toni za digestiju 16%, uz dodatni bonus za seme od 2 evra po toni. Tu figurira i bonus za poljoprivrednike čija repa bude imala natprosečan sadržaj šećera.

foto: Lunduniversity, pad proizvodnje šećerne repe
foto: Lunduniversity

Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije „Sunoko“, izjavio je da se trendovi pokazuju da će šećerna repa i ove godine biti najisplativija kultura u poljoprivredi. Plan je proizvesti 290.000 tona šećera, što zadovoljava domaće potrebe i otvara mogućnosti za izvoz.

„Sunoko“ se fokusira na povećanje izvoza šećera u Evropsku uniju i regionalna tržišta. Samim tim podržava povećanje prinosa šećerne repe u Srbiji kroz deljenje ekspertize i naučnih saznanja sa partnerima. Zahvaljujući „Sunoku“, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna u proizvodnji šećera. Pritom, jedina ima i potencijal za dalji razvoj kao neto izvoznik ovog proizvoda.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3), Poljoprivrednik, Alo