Naslovna Poljoprivreda Malinari prelomili: Biće oštro!

Malinari prelomili: Biće oštro!

54
0

Srpski malinari i najavili su da neće brati to voće ako cena bude ispod minimalne od 350 dinara po kilogram, ni pod tačkom razno. Ovo je drugi put u poslednjih manje od mesec dana da su malinari izneli zahtev, budući da su nedavno takođe tražili informaciju o otkupnoj ceni malina iz nove berbe do petog marta, ali do danas nisu dobili odgovor.

Na nedavnom skupu, Udruženje „Vilamet“ iz Arilja je zatražilo od Ministarstva poljoprivrede da organizuje zajednički sastanak između proizvođača, otkupljivača i izvoznika malina kako bi se razmotrala otkupna cena za ovu godinu. Očekivalo se da će otkupna cena biti saopštena na jučerašnjem sastanku u Arilju, ali, prema navodima agencije Beta, na sastanku se pojavio samo jedan otkupljivač koji nije mogao da predstavlja sve otkupljivače u vezi sa cenom.

Malinari u nezavidnom položaju (gle čuda)

Mileta Pilčević, predsednik udruženja, izjavio je da ove godine malinari žele da na vreme saznaju koliko će otkupljivači platiti maline, jer više ne mogu da se bave proizvodnjom tog voća ako trpe gubitke.

Pilčević je istakao potrebu za sastankom u Ministarstvu poljoprivrede kako bi na vreme saznali očekivanu cenu malina i odlučili da li je isplativo nastaviti proizvodnju ili je bolje prekinuti. On je predložio da vlasnici hladnjača zamrzavaju vazduh ukoliko se odluče za prekid proizvodnje.

Foto: Pixabay

Dodao je da proizvođači više ne žele da rade protiv svojih interesa, niti da prodaju poljoprivrednu mehanizaciju kako bi pokrili gubitke od proizvodnje malina. Njihov cilj nije obogatiti se na štetu otkupljivača, već postići dogovorenu cenu koja će biti prihvatljiva za sve strane uključene u ovaj proces.

Pilčević je izjavio da su proizvođači zatražili od Privredne komore Srbije informacije o izvoznim cenama malina u poslednjih pet meseci. Dotične bi uporedili sa otkupnim cenama. Takođe, istakao je da od resornog ministarstva traže povećanje subvencija za proizvođače malina. Uvećanje se traži sa trenutnih 18.000 dinara po hektaru na iznos od 70.000 do 100.000 dinara po hektaru. Alternativna solucija je da se subvencija isplaćuje po kilogramu ubranih malina. Naglasio je da ne bi trebalo da bude ista subvencija za sve proizvođače. Kako za ratare koji gaje kukuruz, tako i za proizvođače malina, veli on. Dodao je kako ni količina subvencionisanog dizela po hektaru ne bi trebalo da bude ista.

Tokom izjave, sagovornik je objasnio da proizvođači malina troše mnogo više goriva u poređenju sa ratarima. Kako navodi, za održavanje malinjaka potrebno je redovno obrađivati zemljište radi suzbijanja korova svakih petnaestak dana. Prema njegovim rečima, potrebno im je oko 200–300 litara dizela po hektaru. Poređenja radi, za ovu godinu je predviđeno samo 100 litara po hektaru.

Šta je bilo lani?

Otkupljivači su pre oko dvadesetak dana izjavili da zahtev proizvođača da se u ovom periodu saopšti cena za njih nije prihvatljiv. Jasno su naglasili da tako nešto nije moguće jer će cena zavisiti od različitih faktora. Između ostalog, oni uključuju vremenske prilike i stanje na svetskom tržištu.

Norovirus na malini
Norovirus na malini

Protekla sezona predstavljala je izazov za proizvođače malina i sve druge u lancu otkupa i distribucije ovog voća. Sa velikim zalihama malina, koje su nastale zbog nerealno visoke otkupne cene godinu dana ranije, dodatni problem na tržištu stvorila je niska cena malina iz Ukrajine. Dotična je bila dostupna po ceni od jednog evra po kilogramu. Mnogi strani kupci su se odlučili za nabavku jeftinije ukrajinske maline, iako je kvalitet bila niži u poređenju sa našom.

Na onlajn konferenciji o kretanjima na tržištu zamrznutog voća i povrća, ekonomista FAO-a, Andrej Jarmak, objasnio je da su cene gotovo svih poljoprivrednih proizvoda podložne cikličnim promenama.

foto: J. El Omari, Žika uzgaja maline na 50 ari
foto: J. El Omari

Jarmak je istakao da pun ciklus cena malina obično traje četiri do pet godina. Izuzetak je ako na njega utiču izvanredni faktori poput nepogoda, ratova ili globalnih recesija. Pad profita od izvoza zamrznutih malina, koji je zahvatio Srbiju, Poljsku i Ukrajinu, posledica je cikličnih promena cena na tržištu. U 2022. i 2023. godini zabeležene su najniže cene u ovom ciklusu na tržištu zamrznute maline. A već u 2024. godini može se očekivati rast otkupnih cena ovog voća, kao i prosečnih izvoznih cena zamrznute maline.

Izvor: Agropress