Naslovna Poljoprivreda Maline u žiži javnosti: malinari protestuju, cena određena, nema zadovoljnih

Maline u žiži javnosti: malinari protestuju, cena određena, nema zadovoljnih

147
0

Srpske maline će, kako se čini, i ove godine imati burnu sezonu. Iako vlast tvrdi da je dogovor postignut, malinari se ne slažu. Štaviše, malinari se toliko ne slažu da su rešili da protestom iskažu sopstveno neslaganje. Saznajmo šta se dešava i kako.

U nedelju je nepregledna kolona traktora i automobila stigla iz Arilja u Požegu, gde su nezadovoljni malinari održali protestnu vožnju, zahtevajući cenu maline od 350 dinara plus PDV. Protest je organizovan nakon neuspelih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu, gde im je ponuđeno 250 dinara za kilogram maline, iako ona u maloprodaji dostiže cenu i do 2.000 dinara. Malinari su odlučni – ili će dobiti cenu koja poštuje njihov rad, ili će odustati od berbe i daljeg uzgoja.

Image by Katharina N. from Pixabay

„Maline da koštaju 250 din/kg? Nečuveno!“

Požeška petlja, koja se nalazi na magistralnom putu Zlatibor-Beograd, brzo je postala mesto formiranja kilometarskih kolona, iako nije bilo potpune blokade saobraćaja. Malinari ne isključuju mogućnost budućih blokada, u zavisnosti od državnih odluka koje se trenutno donose u dogovoru sa hladnjačarima, a ne sa proizvođačima.

„Ovo nije glas i bunt sitog i zadovoljnog, već glas golog i nezadovoljnog proizvođača maline. Berba je na pragu a cena porazna, to je naša višegodišnja muka. Dovedeni smo u situaciju da treba da počnemo berbu a da neznamo cenu. Prošlogodišnja cena je bila katastrofalna, a ovogodišnja je još gora, u odnosu na cenu koštanja repromaterijala i na svu skupoću,“ naglašava Ljube Jakovljević, nezadovoljni proizvođač iz Arilja.

Image by Katharina N. from Pixabay

Jakovljević je izjavio da na svom imanju ima blizu tri hektara zasada maline. Na ovaj korak, kako kaže, odlučili su se da bi ih neko čuo i video. „Prošlogodišnjh 200 dinara smo krpili sa prethodnom godinom kada je malina bila 500 dinara. Kako ćemo ove godine da se spasemo od novog minusa? Mi tražimo minimalnu zaradu da bi opstali, Ako državi ne treba proizvodnja maline, neka kažu u februari, mi nećemo raditi, ukinućemo proizvodnju. O svemu se dogovaraju sa hladnjačarima koji nikada nisu u minusu, oni su izvoznici, oni su i uvoznici maline, kod njih je novac. Njihova zarada je u ovom sistemu prioritet, proizvođač nikog ne interesuje“, istakao je on.

Malinari traže pravdu

Među demonstrantima su bili i mladi proizvođači Miloš Sretenović i Jakov Jakovljević, čije porodice već generacijama uzgajaju maline. Oni žele da nastave tu tradiciju, ali sudbina njihove proizvodnje zavisi od cene maline. Miloš je izjavio da ponuđenih 250 dinara po kilogramu nije dovoljno za opstanak, ističući da žive od proizvodnje malina. Jakov je dodao da svi u tom kraju zavise od malinarstva, ali to ne zanima one koji bi trebalo da budu zainteresovani.

Ljube Gavrilović, dugogodišnji proizvođač iz sela Bogojevići, protestuje zbog, kako kaže, pljačke malinara. On navodi da je cena smrznute maline u marketima 1.900 dinara, dok hladnjačari zarađuju ogroman deo te cene. Gavrilović ističe da raspodela zarade mora biti pravedna, jer trenutna situacija favorizuje trgovce koji otkupljuju, uvoze i preprodaju maline. Dodaje da su hladnjačari dobili kredite s grejs periodom za isplatu roda iz 2022. godine, ali nisu mogli garantirati malinom jer su je već izvezli i prodali, ostvarujući profit dok proizvođači dobijaju malo ili ništa.

Nebojša Vico, još jedan proizvođač, naglašava da otkupljivači svake godine potcenjuju malinare, što je ponižavajuće. Kaže da hladnjačari prodaju po svojim uslovima, a država koja ima uvid u situaciju štiti njih umesto proizvođača. Vico ističe da su pregovori s državom započeli u februaru, ali su stalno odlagani, što rezultira ovakvim protestima. On poručuje da malinari neće odustati i da su spremni otići traktorima u Beograd ako bude potrebno.

Hladnjača
YouTube Screenshot
Izvor: Vijesti Online

„Ovo danas je tek upozorenje…“

Predsednik Udruženja malinara „Vilamet“ Mileta Pilčević, koji je najavio ovaj protest, izjavio je da je današnji događaj bio upozorenje i da prave blokade tek dolaze. Naveo je da će malinari blokirati puteve, železnicu i sve što treba, sve dok im se zahtevi ne ispune.

„Od svojih zahteva nećemo odustati. Do ovoga nije trebalo da dođe, od februara smo apelovali na naše otkupljivače i ministarstvo, nismo želeli da opet sve dođe do ulice ali oni jesu. Svake godine je isto jer je veliki novac i velike špekulacije u opticaju, svi tu mešetare a dok oni svi podele, proizvođaču ostane najmanji deo kolača. Država se stavlja u poziciju medijatora, umesto da stane na stranu proizvodnje. Ukoliko ne shvate o čemu se ovde radi, mi ćemo definitivno odustati od branja i proizvodnje, nećemo više raditi protiv sebe“, naglasio je Pilčević.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Zbog velike frekventnosti magistralnog puta Zlatibor-Beograd, posebno nedeljom, usporavanje saobraćaja i kratka blokada izazvali su kilometarske kolone vozila koja su se kretala vrlo sporo, uz kratkotrajnu potpunu obustavu saobraćaja. Malinari najavljuju radikalizaciju današnjeg protesta, koji je bio upozorenje na ono što će se desiti ako cena maline ne poraste. Planiraju da protesnu vožnju pretvore u potpunu blokadu saobraćaja, a u ovoj koloni planiraju i posetu Vladi u Beogradu.

Izvori: Dnevnik, AgroTV (1, 2), Dobro jutro