Naslovna Poljoprivreda Martinović, malinari i hladnjačari: ishod

Martinović, malinari i hladnjačari: ishod

162
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović razgovarao je u ponedeljak 27. maja u Vladi Republike Srbije sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara.

Na izuzetno konstruktivnom sastanku, ocenjenom kao najproduktivnijem do sada, a koji je protekao u veoma prijateljskom ozračju, razmotrena su moguća rešenja za izazove sa kojima se suočavaju sve relevantne strane.

Hladnjača
YouTube Screenshot
Izvor: Vijesti Online

Ministar Martinović je naglasio da su vrata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potpuno otvorena za sve vrste razgovora, ističući da samo jedinstvenim i usklađenim pristupom mogu da se pronađu sistemska i realna rešenja koja će generisati dugoročne rezultate.

U nastavku izjave, Ministar Martinović istakao je da je istinsko rešenje izazova veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane moguće ostvariti samo kroz sinergiju poljoprivrednika i državnih organa. On je naglasio da stoje zajedno kako bi odgovorili na te izazove, prevazilazeći ih kroz uzajamno razumevanje, dijalog i postepeno rešavanje svakog problema. Takođe je istakao da je Ministarstvo dom za sve poljoprivrednike te da je neophodno delovati kao jedno, uspostaviti sistem u kojem će veliki i mali akteri funkcionišati sinhronizovano. Ministar je najavio nastavak diskusije u petak.

Image by Katharina N. from Pixabay

Pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sastanku su prisustvovali i:

  • predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marjan Rističević
  • predsednik Privredne komore Marko Čadež
  • predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine
  • predstavnici Ministarstva finansija
  • predstavnici Uprave carina
  • predstavnici Republičkog zavoda za statistiku
  • predstavnici Instituta za voćarstvo Čačak
  • predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Kako je prošao sastanak gde je Martinović pričao s zavađenim strankama? Mišljenje stranaka sledi

Proizvođači malina u Srbiji će nastaviti razgovore u petak, 31. maja, sa vlasnicima hladnjača o otkupnoj ceni tog voća, zaključeno je na sastanku.

Hladnjača
YouTube Screenshot
Izvor: Forum Info

Vlasnici hladnjača su zatražili dodatni rok kako bi odgovorili na zahtev proizvođača da se minimalna otkupna cena postavi na oko 400 dinara po kilogramu. Oni su naveli da će nakon završetka sajma u Amsterdamu, koji se održava u četvrtak, imati bolji uvid u potražnju za malinama i koliko mogu ponuditi za otkup tog voća.

Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović se isto obratio medijima. On je nakon skoro četvorosatnog sastanka izjavio da otkupljivači nisu spominjali konkretne cene. Radović je dodao da su proizvođači izrazili zabrinutost zbog trenutne situacije. Pritom su i naglasili težak položaj u kojem se nalaze. Takođe je izjavio da će rod maline ove godine biti znatno manji nego prošle godine. Kako kaže, očekuje se tek oko 25.000 do 30.000 tona.

Foto: Pixabay

Prošle godine su, prema njegovim rečima, otkupljivači maline kupovali po ceni od maksimalno 200 dinara po kilogramu. Pritom je isto voće u trgovinama bilo mnogo skuplje. To je dovelo do gubitaka kod mnogih proizvođača i do zapuštanja malinjaka. Ove godine, prema njegovim navodima, uništavanje roda malina dodatno su pogoršali nepovoljni vremenski uslovi, kao što su mraz i grad.

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, AgroTV