Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Martinović pozvao malinare, Beograd ugostio Italijane: još vesti za sredu

Martinović pozvao malinare, Beograd ugostio Italijane: još vesti za sredu

81
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović pozvao je malinare na novi sastanak, saznajemo danas. A danas saznajemo i kako to italijansko zadrugarstvo može unaprediti srpsko.

Image by Katharina N. from Pixabay

Martinović spreman na novi razgovor

Kako se prenosi na sajtu Ministarstva poljoprivrede, ministar Martinović je pozvao predstavnike udruženja malinara iz Srbije na novi sastanak koji će se održati sutra. Tim povodom, dr Martinović je naglasio da je jedini način za rešavanje svih problema i nesporazuma u oblasti malinarstva dijalog, međusobno razumevanje i poštovanje između predstavnika države, malinara i otkupljivača malina.

Na sastanku koji je zakazan za sutra u 12 sati, prisustvovaće i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije, Marijan Rističević, kako je objavljeno iz Ministarstva. Ministarstvo očekuje da će sva pozvana udruženja biti prisutna i da će ponovno zajedno analizirati sve probleme u oblasti malinarstva. Pritom se nadaju da će biti doneta odluka o stvaranju dugoročne poljoprivredne politike za malinarstvo, s ciljem izbegavanja ponavljanja istih problema svake godine, posebno kada je u pitanju rasprava o otkupnoj ceni malina neposredno pred sezonu i tokom same berbe malina, što obično rezultira neugodnom atmosferom.

Image by Katharina N. from Pixabay

Ministarstvo je odlučno u nameri da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima malina, drugim državnim organima i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije za malinarstvo. Ovo će obaviti s ciljem podrške kako proizvođačima malina, tako i hladnjačarima. Na taj način bi obe strane, zajedničkim naporima, postigle uspeh na zahtevnom evropskom i svetskom tržištu maline.

Međunarodno zadrugarstvo

Trodnevna obuka koju je Italijanska agencija za spoljnu trgovinu organizovala u Palati „Italija“ u Beogradu fokusirala se na više stvari. Konkretno, glavni fokus je bio na strategije za poboljšanje konkurentnosti i ulazak na tržište Evropske unije za poljoprivrednike, zadrugare i preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Image by Kurt Bouda from Pixabay

Kroz opsežan asortiman tema, od alata za internacionalizaciju poslovanja do analize tržišta, planova izvoza, tehnike precizne poljoprivrede, agro-mehanizacije i organizacije zadrugarstva u Italiji, stručnjaci iz Rima pružili su učesnicima ove obuke informacije i savete koji im mogu biti od koristi u njihovom poslovanju.

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, Antonio Ventreska, obratio se medijima. Tim povodom, istakao je da suština ovog programa leži u zajedničkom radu i saradnji. On je naglasio važnost izlaska sa zajedničkim projektima i saradnje sa sajmovima i institucijama, umesto samo teoretisanja i prenošenja informacija. Dotično, podsećamo, je takođe bilo istaknuto na nedavno održanom biznis forumu.

Izvor: Italijanska agencija za spoljnu trgovinu – zvanična Instagram stranica

Učesnici su se složili da ovakva obuka ne samo da proširuje njihova znanja i unapređuje poslovne veštine, već ima i poseban značaj u poboljšanju konkurentnosti i podsticanju inovativnosti.

Izvori: Euronews, AgroTV