Naslovna Poljoprivreda Martinović se sastao sa Udruženjem odgajivača svinja

Martinović se sastao sa Udruženjem odgajivača svinja

70
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović je održao sastanak sa predstavnicima Udruženja odgajivača svinja Srbije. Prema izveštaju koje je pristiglo iz Ministarstva, saznajemo da su na sastanku, koji je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, otvorene sve teme važne za ovaj segment stočarstva.

Photo by Bob van Aubel on Unsplash

O čemu su pričali Martinović i uzgajivači svinja?

Tokom razgovora između ministra i predstavnika Udruženja odgajivača svinja Srbije, potvrđena je dobra saradnja između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Udruženja, uz zajednički stav da se ta uspešna saradnja nastavi i u budućnosti. Istaknuto je da samo zajedničkim i partnerskim radom države i odgajivača svinja mogu da se postignu dobri rezultati u oblasti stočarske proizvodnje.

Ministar Martinović je naglasio da je osnaživanje svinjarstva i povećanje ukupnog stočnog fonda u Republici Srbiji strateški cilj države. Saglasio se sa predstavnicima Udruženja da je potrebno nastaviti sa strogom kontrolom uvoza svežeg i zamrznutog svinjskog mesa. Na sastanku je zaključeno da je neophodna saradnja Uprave za veterinu i proizvođača svinja u suzbijanju afričke kuge svinja, koja trenutno predstavlja najveći problem za izvoz domaćeg svinjskog mesa na evropsko i svetsko tržište.

Photo by Marek Piwnicki on Unsplash

Ministar je obavestio sagovornike da će Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije uskoro organizovati javno slušanje o rekonfiguraciji podsticaja iz budžeta Republike Srbije, i pozvao predstavnike Udruženja da se aktivno uključe u to javno slušanje.

Prisutni na sastanku

Sastanku ministarstva i odgajivača svinja su prisustvovali i:

  • državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Livija Pavićević
  • pomoćnici ministra Nenad Katanić i Milica Neđić
  • direktor Uprave za veterinu Živko Matijević
  • direktor Uprave za agrarna plaćanja Slobodan Nikolovski
  • Mirko Novaković iz Sektora za stočarstvo Ministarstva.

Predstavnici Udruženja odgajivača svinja Srbije, koje je krovno udruženje okupljajući 17 privrednih društava i poljoprivrednih gazdinstava, bili su Ronald Holo, Milorad Vlaškalić, Zoran Ilić, Oliver Stanković i Marina Mišković.

Izvor: AgroTV