Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Med sa oznakom geografskog porekla – čak osam produkta sa istim!

Med sa oznakom geografskog porekla – čak osam produkta sa istim!

58
0

Kad je med u pitanju, Srbija ima čak osam vrsta istog koji ima sopstvenu, posvećenu oznaku geografskog porekla. Mađu istim spadaju sledeći:

  • Homoljski med
  • Fruškogorski lipov med
  • Kačerski med
  • Đerdapski med
  • Vlasinski med
  • Deliblatski med
  • Rtanjski med
  • Med sa Tare.

Rtanjski med, svetske oznake

Udruženje „Lokalna akciona grupa Rtanj“ iz Sokobanje nedavno je postalo prvi ovlašćeni korisnik za proizvodnju Rtanj meda. Udruženje okuplja 30 pojedinačnih proizvođača ovog meda koji su prošli proces sertifikacije. Kroz ovaj proces, pojedinačni proizvođači su potvrdili geografsko poreklo, garantovani kvalitet i specifična svojstva Rtanj meda koji proizvode.

Što se rtanjskog meda tiče, to je specifična geografska oznaka za višecvetni proizvod koji se spravlja isključivo na određenim delovima teritorija Sokobanje i Boljevca, tačnije na definisanom geografskom području planine Rtanj.

Zahvaljujući bogatstvu flore na planini Rtanj, gde se nalazi značajan procenat ukupnog broja vrsta i podvrsta flore Srbije, u rtanjskom medu je identifikovano čak 96 tipova polena putem analize.

Flora planine Rtanj obuhvata 25 endemičnih vrsta i podvrsta flore, što naglašava izuzetnost geografskog područja gde se proizvodi ovaj produkt, kako je navedeno na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu.

pcele i kosnice

Boja ovog meda varira od svetlo oker žute do boje svetlog ćilibara, dok ukus varira od umereno kiselog do intenzivno slatkog, razvijajući se postepeno. Miris i aroma predstavljaju harmoničnu kombinaciju biljnih, voćnih i cvetnih nota, od suptilnih do umereno izraženih, podsećajući na osušeno bilje, fermentisano voće i blage cvetne mirise.

Oznake geografskog porekla obuhvataju dve vrste oznaka: ime porekla i geografsku oznaku kojima se označavaju prirodni proizvodi, poljoprivredni, prehrambeni proizvodi, industrijski proizvodi, proizvodi domaće radinosti i usluge.

Izvor: SPOS

Melenci u znaku pčelarstva, opet

Inače, ovaj i drugi medovi će imati prilike da obiđu i naselje Melenci krajem meseca. Naime, kako se navodi na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije, 31. marta održaće se osmi po redu „Pčela Fest“. Sajam će otpočeti u 8 časova, a organizator je lokalno Društvo pčelara „Rusanda“.

Na sajmu posetioci mogu očekivati standardnu berzu pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda. Prikaz starih zanata svakako neće izostati, kao ni bogati kulturno-umetnički program. Održaće se i predavanja od strane eminentnih stručnjaka na polju pčelarstva i proizvodnje meda. Posebno ističemo sad već tradicionalno takmičenje u žičenju ramova, koje svake godine obeleži ovaj sajam.

Izvori: Politika, SPOS