Naslovna Poljoprivreda Međunarodni sajam pčelarstva u Tašmajdanu

Međunarodni sajam pčelarstva u Tašmajdanu

248
0

U parku Tašmajdan u Beogradu otvoren je tradicionalni, 49. Međunarodni sajam pčelarstva koji organizuje Društvo pčelara „Beograd“. Preko 120 izlagača pčelinjih proizvoda i 70 izlagača pčelarske opreme je ove godine učestvovalo na ovoj manifestaciji čiji se jubilej polako bliži.

Photo by Natali Hordiiuk on Unsplash

Sajam pet decenija u srcu Beograda

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić obratio se prisutnima povodom otvaranja manifestacije. Tom prilikom je istakao koliko je ponosan što je nekada skromna izložba danas prerasla u manifestaciju međunarodnog karaktera. „Ponosan sam što su Grad Beograd i Republika Srbija prepoznali pčelare i povećali subvencije. Grad je izdvojio 35 miliona ove godine, tako da svi pčelari sa teritorije Grada Beograda, koji imaju uredne papire, dobijaju već par godina unazad subvencije. To je oko 120.000 dinara na godišnjem nivou, da mogu da kupe opremu i košnice,“ izjavio je Pavičić.

Slobodan Čumić, predsednik Društva pčelara „Beograd“, je takođe iskoristio priliku da podeli par reči sa posetiocima. „Pčelarstvo je mnogo više od pukog zanimanja. To je i ljubav i strast prema prirodi i prema očuvanju ekosistema. Naravno, i mi pčelari nađemo sebi neki mali interes u svemu tome. Ipak, od pčela najmanje zarađuju pčelari, a najviše dobijaju i građani kroz hranu, a kroz oprašivanje i poljoprivrednici. Ovo je svojevrsna smotra poljoprivrednih proizvođača, pčelara, koji u mnogome pomažu da i naši prinosi na njivama budu veći,“ apostrofirao je Čumić.

Photo by Dana Sarsenbekova on Unsplash

Pčelari o falsifikovanom medu

Reč su dali i domaći proizvođači koji su izlagali svoje prehrambene i kozmetičke proizvode od meda u Tašmajdanu. „Svaki med mora da kristališe, mora da vremenom uhvati kristale,“ istakao je pčelar iz Požarevca Dejan Jovanović.  „Osim bagrema. Bagremov je nektarski i teže kristališe. Suncokret, lipa, livada i pravi med je onaj koji je kristalisan. On može da se vrati u početno stanje, u tečno stanje, dok lažni med niti može da kristališe, niti ima svojstvo kristalizacije.“

Pčelarka sa Zlatibora Nada Bojić savetuje da se kvalitet meda može proveriti i po tome kako curi. „Svaki med od pčelara je dobar. Med ne sme da se prekida, ova nit mora i na vetru da ide u jednom pravcu,“ ukazala je Bojić.

Naravno, tema falsifikovanog meda je takođe bila izneta tokom manifestacije. I Čumić i Pavičić tvrde da je sav med koji je bio izložen u Tašmajdanu bio ispravan. „Ko hoće da nađe dobar med, neka poseti ovaj sajam, nađe svog pčelara i najbolje da vide da li im se sviđa ili ne sviđa i da kupuju na proverenom mestu.“ Jovanović se slaže sa njima, ukazujući kako pčelari koji su izlagali na ovom festivalu posluju već tri decenije. „Sa potrošačima ne smemo da se igramo. Inspekcija redovno dolazi. Prošle i pretprošle godine su bili i sa svih tezgi su uzimali uzorke. Pronašli su jedan ili dva uzorka i to ne da nije bio med ili je bilo šećera u medu, nego je bio pregrejan. Sve ostalo na sajmu je bilo kako treba,“ zaključio je Jovanović.

Izvor: AgroTV