Naslovna Poljoprivreda Medved i med: kako ih držati podalje jedno od drugog, ali opet...

Medved i med: kako ih držati podalje jedno od drugog, ali opet zaštititi oba?

113
0

Medvedi vole med. Toliko je barem jasno i laicima i proizvođačima slatkog prirodnog nektara. Ali medvedi su takođe i ugrožene vrste kod nas. I šta ćemo sad?

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) postavilo je sebi zadatak da zaštiti voćnjake i pčelinjake od gladnih medveda, dok istovremeno štiti medvede od besnih poljoprivrednika putem projekta „I mede i med, da uvedemo red“. Projekat će najpre biti sproveden na području Zlatiborskog okruga, a zatim i u Raškom okrugu. A uz tako slatko ime, gre’ota je ne pokriti ovu priču nešto detaljnije. Prema tome, krenimo nešto detaljnije.

Image by Robert Balog from Pixabay

„I mede i med, da uvedemo red“ događaja sled (tu i slad i jed)

Ornitolog Damir Trnovac, projektni menadžer u DZPPS, priložio je komentar-do-petnaest o razlozima za ovakav projekat. Onako stručno, istakao je da se medvedi smatraju tzv. „kišobran vrstom“ među drugim predstavnicima njegove struke, a i zaštite životne sredine uopšte.

„Čuvajući njih i njihova staništa čuvamo i mnoge druge vrste među kojima su i brojne ugrožene ptice,“ započinje izlaganje Trnovac. „Radeći na terenu, u razgovoru sa pčelarima, shvatili smo da su napadi medveda veliki problem. Sve su brojniji, a ljudima u ruralnim sredinama prihodi od prodaje meda ili voća jedino je od čega žive. Kada se dogodi napad medveda, oni ostaju bez sredstava za život, a spore procedure države u pogledu kompenzacije često navode poljoprivrednike da sami sprovode pravdu trovanjem ili odstrelom medveda. Trovanje medveda, recimo, u Zlatiborskom okrugu može da ugrozi i opstanak beloglavih supova u Uvcu“.

Photo by Anete Lusina: https://www.pexels.com/photo/crop-farmer-taking-honeycomb-from-beehive-5247969/

Edukacija pre svega

DZPPS je donela odluku da poljoprivrednicima obezbedi košnice, voćnjake i stoku, dok će medvedima osigurati okruženje koje će ih tolerisati. Prvo su kreirali mapu koja ukazuje na potrebu za intervencijom u Zlatiborskom okrugu i delu Raškog okruga, gde se nalazi najveća populacija mrkog medveda.

„Za početak, pet domaćinstava najugroženijih pčelara će dobiti ograde dovoljno snažne da zaštite imovinu od medveda, a biće posađeno i 300 sadnica autohtonog voća kao izvor hrane za medvede,“ dodao je Trnovac. „Recimo, prošle godine je bio povećan napad medveda na pčelinjake jer je martovski mraz uticao na rod i zbog toga su ovi sisari ostali bez hrane. Na ovaj način želimo da pokažemo da postoje korisna rešenja zaštite kako za ljude, tako i za mrke medvede. Takođe, u ovim krajevima posetićemo i pet škola gde ćemo učenike, kroz predavanja, upoznati sa medvedima, napravićemo i kratak film o prirodnim vrednostima i turističkim potencijalima ovog područja, koji će biti ustupljen lokalnim turističkim agencijama u promotivne svrhe kako bismo podržali i eko-turizam“.

Image by Freepik

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica omogućilo je zainteresovanima pristup brošuri koja pruža detaljne informacije o mrkim medvedima i strategijama za sprečavanje štete koju oni mogu prouzrokovati. Projekat je podržan od strane nemačke fondacije za zaštitu prirode „Euro natur“ i jedne nemačke kompanije specijalizovane za proizvodnju planinarske opreme.

Izvor: Agronews