Naslovna Mehanizacija „MIKRON d.o.o.“: kardan zahteva pažnju – i ovde će je dobiti!

„MIKRON d.o.o.“: kardan zahteva pažnju – i ovde će je dobiti!

377
0

Šta je to kardan? Ukratko, to je sistem od dva ili više vratila povezanih kardanovom spojnicom. Naknadno se naziva kardansko vratilo i, ponekad, pogonska osovina. Kardan možemo naći u različitim tipovima vozila, od automobila, preko kombija, pa sve do kamiona različite veličine.

Naravno, nas interesuju kardani kod poljoprivrednih mašina. U te svrhe, ekipa „Bolje zemlje“ je posetila firmu „MIKRON d.o.o.“ iz Siriga kod Novog Sada, gde se plemeniti kardan servisira, remontuje i popravlja po evropskim standardima.

Kako se obrađuje kardan u „MIKRON-u“?

Tokom posete ove siriške firme, naš Srđan je, nakon kafice, sa serviserom Aleksandrom Sašom Kovačićem porazgovarao malo o delovanju „MIKRON-a“. Kovačić nam je istakao od čega se kardanska vratila sastoje, u kojim veličinama dolaze, i koliko procedura popravke može potrajati. Prema njegovim rečima, kod manjih kardana procedura ne traje više od petnaestak minuta. Međutim, ako je vratilo veće, poput onih kod kamiona, proces može trajati i do sat i po.

Izvor: Bolja zemlja

Kovačić je u detalj opisao kako izgleda proces rada sa kardanima, od dolaska klijenta do preuzimanja gotovog proizvoda. „Dakle, kako traje procedura?“ započinje pojašnjavanje naš sagovornik. „Dođe čovek. Mi ga saslušamo. On ima neku sugestiju, tipa ’čuje se ovo, čuje se ono, primetio sam da udara.’ Preuzimamo kardan. Radi se defektaža, pravi se spisak i daje se ponuda kupcu. Šta treba da se radi i koliko to košta.“

Čim se naglase ključni detalji procesa, stručnjaci u „MIKRON-u“ odrade svoj deo posla. Nakon apsolutno svakog remonta ili popravke, kardani se testiraju ne bi li se procenio performans i uvidele neke dodatne greške. Čim se sve ustanovi da je kako treba, štampa se protokol sa svim pratećim podacima. „Nakon što se remontuje, taj kardan je 95% kao nov,“ zdušno dodaje Kovačić.

Izvor: Bolja zemlja

Naš sagovornik je sa Srđanom porazgovarao i o dodatnim temama vezanim za kardane. Primera radi, saznali smo kako se klasifikuju, na koliko sati bi trebalo da se menjaju, kao i koji su to najčešći kvarovi kod istih. Zainteresovani? Predlažemo da overite prilog o našim prijateljima iz „MIKRON-a“ na našem zvaničnom YouTube kanalu.