Naslovna Poljoprivreda MINISTAR NEDIMOVIĆ: Od 23. septembra 20.000 dinara SUBVENCIJA ZA JUNAD, ali i...

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Od 23. septembra 20.000 dinara SUBVENCIJA ZA JUNAD, ali i ove mere!

248
0

Vlada će na predlog Ministarstva poljoprivrede, a prema sugestijama stočara, dopuniti Uredbu o novim podsticajima za prodaju utovljene junadi. Ministar Branislav Nedimović o ovoj nameri vlade obavestio je udruženja stočara i istakao da će ova uredba biti doneta do 23. septembra i da obuhvata podsticaje u iznosu od 20.000 dinara, kao i mogućnost da se izvoze živa junad.

U našoj zemlji gazdinstva za najmanje oko 220.000 junadi različitih rasa i težine nemaju kupce, a ovih dana među stočarima je glavna tema da li će Vlada izmeniti uredbu i odobriti nove podsticaje i izvoz žive junadi, za koju cena raste.

Do sada namera Vlade je bila da se domaćim klanicama indirektno ponudi angažovanje i šansa za izvoz. Međutim, u Srbiji postoje svega tri-četiri klanice (aktivne) registrovane za izvoz junećeg mesa, a nijedna od njih trenutno nema kupca za izvoz niti su angažovane na pronalaženju kupaca, pa i njima nedostaje i novac za momentalnu isplatu. S druge strane potrebe za junećim mesom u domaćem prometu su simbolične i ne predstavljaju izlaz iz ove krize. Trošimo svega 4,5 kg po stanovniku godišnje, a za te potrebe je dovoljno oko 90.000 junadi. Klaničari su pokušali primenom uredbe da teladima otkupe junad po ceni od 252 din/kg, ali ta zamena nije naišla na podršku.

Da bi realizovali navode iz Uredbe, našim klaničarima je potrebno više od 1,2 milijarde dinara i angažovanje u dužem periodu. Oni taj novac nemaju. Bilo je i pokušaja da pojedine manje klanice (slučaj iz Koceljeva) za domaći promet kupe junad po 252 dinara, uz uslov da im farmeri izvrše povraćaj novca od „njihove” ugovorene cene od 1,9 evra/kg, ali na tu ucenu farmeri nisu pristali.

Za dalji opstanak tovnog govedarstva u Srbiji bitno je da se oslobodimo viška utovljene junadi i da farmeri nastave ovaj posao, jer se u idućoj godini očekuje ozbiljna potražnja junadi, a cena će u otkupu biti veća – kažu analitičari sa berze u Modeni.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede uložili su značajna sredstva u tovno govedarstvo i što se podsticaja tiče ovaj sektor već godinama ima predvidljive mere, koje se kvalitetno iz godine u godinu poboljšavaju. Nažalost, mi još uvek po obimu tova nismo ostvarili više od 10 grla po gazdinstvu, ali se javlja sve više odgajivača sa 20-80 grla junadi. Najveća farma nam je 3.000 grla, a sada gajimo i sve najkvalitetnije tovne rase – simentalsko goveče je najbrojnije.

Da bismo ostvarili stabilnost u prodaji junadi, neophodno je pronaći nova tržišta, što podrazumeva angažovanje Privredne komore Srbije, koja do sada nije učestvovala u rešavanju ovog problema – jedinstveni su stočari u proceni svog položaja.

Iz udruženja stočara preporučuju odgajivačima da ne prodaju junad dok Vlada ne objavi pomenutu uredbu.

Nade za izvoz naših klaničara i izvoznika vezane su za kupce u Kini, Izraelu, Egiptu… Juneće meso u Kini u pojedinim centrima ima astronomske cene a u Šangaju se kilogram junećeg mesa plaća više od stotinu američkih dolara. Prema vestima iz Argentine i Brazila, Kinezi juneće meso, lošeg kvaliteta, uvoze i plaćaju malo više od jednog dolara.

Otkupna cena koju je država odredila za proizvođače bikova neprihvatljiva

Da bi pomogla tovljačima junadi koji su se našli u „izvoznom vakuumu“, Vlada Srbije je pre dve nedelje donela uredbu o interventnom otkupu i finansijskoj podršci proizvođačima, sa dva miliona evra. Stočari su se ponadali da je njihovim mukama sa utovljenim junadima došao kraj, ali pojavili su se drugi problemi. Pažljivije analizirajući i tumačeći tekst uredbe, shvatili su da se ona umnogome razlikuje od predloga koji su uputili Vladi Srbije i da im nikako ne odgovara.

-Stočari smatraju da nije potrebno utvrđivati najnižu otkupnu cenu otkupa, a Upravni odbor udruženja stao je na stanovište da ona ne bi smela da bude manja od od 1,60 evra žive mere junadi. Isto tako, uredbom treba omogućiti da se junad, kako ženska tako i muška, osim za izvoz, mogu plasirati i na domaće tržište i da dodatna premija ostane 20.000 dinara po grlu. Stočari takođe smatraju da je potrebno zadržati već uhodanu praksu da gazdinstva već otkupljenu junad direktno prijavljuju Upravi za agrarna plaćanja, kaže Čedomir Keco, kooodinator aktivnosti Udruženja „Agroprofit“.

Na neprimenjivost donete uredbe regovao je i Agrarni savez poljoprivrednih prizvođača Srbije. Pismom su se obratili Vladi i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtevom da se zbog izuzetno složene situacije na terenu, konačno, razreši zastoj u prodaju junadi i olakša proizvođačima da nastave sa tovom.

-Otkupna cena koju je država odredila za nas kao tovljače apsolutno je neprihvatljiva. Savez je na svoju inicijativu pronašao kupca za junad u Izraelu po ceni 1,65 evra za kilogram žive mere, sa čime bi proizvođači bili zadovoljni, ali pod uslovom da se koriguje uredba i podsticajna sredstva, 20.000 dinara po grlu, usmere direktno na farmere, kaže se u saopštenju koje je potpisao Nenad Manić, predsednik Agrarne komore.

Sve što se poslednjih meseci događa sa utovljenom junadi ukazuje da je došlo do značajnijih poremećaja na tržištu. Da li zbog pandemije korona virusa ili iz nekih drugih razloga (ne)očekivano je stvoren „višak“ grla, povećan je pritisak na tržište kao i prostor za nakupce sa Kosova koji na terenu preuzimaju junad od stočara bez ikakvih papira s isplatom na ruke u kešu. Stočari su s pravom očekivali da će doneta uredba Vlade o interventnom otkupu i stimulacijama po grlu pomoći da se problem sa plasmanom junadi reši u njihovu korist.