Naslovna Poljoprivreda Ministarstvo: Čekaju se rezultati superanalize pošiljke krastavca

Ministarstvo: Čekaju se rezultati superanalize pošiljke krastavca

505
0

Još uvek se čekaju rezultati superanalize sporne pošiljke krastavca iz Srbije zaustavljene na slovenačkoj granici, prenosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Sloveniji se trenutno radi superanaliza dotične pošiljke jer su dve analize pokazale različite rezultate.  Paralelno sa tim, fitosanitarna inspekcija Republike Srbije je već preduzela mere kontrole kod izvoznika i proizvođača.

Foto: Pixabay

Podsećamo da je juče Na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18 tona svežeg krastavca iz Srbije. Do ovoga je došlo jer je u njemu, po navodima notifikacije date kroz sistem brzog obaveštavanja EU (RASFF), nađena supstanca fungicid metalaksil iznad  granice dozvoljene pravilnikom.

Ministarstvo o fungicidu

Proces analize još uvek nije završen. Prema informacijama koje je fitosanitarna inspekcija Republike Srbije dobila od kolega iz Slovenije i izvoznika, rađene su analize u dve laboratorije. Međutim, dobijeni su različiti rezultati. Prva analiza je pokazala veće količine ove supstance od dozvoljene granice. Alternativna analiza je pak pokazala njeno prisustvo unutar dozvoljenih granica.

Budući da superanaliza, koja bi trebalo da prosledi konačan odgovor, još uvek nije završena, pošiljka krastavaca i dalje stoji na slovenačkoj granici. Kako se navodi u zvaničnom izveštaju RASFF-a, naloženo je da se krastavci unište, no do ove odluke je došlo pre obavljanja superanalize.

Podsećamo čitaoce da je pronađeni fungicid metalaksil hemijsko jedinjenje koje se pretežno koristi u poljoprivredi radi zaštite useva od gljivičnih bolesti. Pripada klasi hemikalija poznatoj kao fenilamidi. On deluje inhibirajući rast i razmnožavanje gljivica, što ga čini efikasnim sredstvom za kontrolu bolesti.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva, Država Srbija se svake godine usaglašava sa EU. Pritom, ima jednake mere kao i Unija, kao i granice kada je reč o ovim supstancama. Uprava za zaštitu bilja već sprovodi pojačanu kontrolu svih sredstava i preparata koji se koriste za zaštitu bilja u Srbiji, kako bi se sprečilo da se ovakve situacije dešavaju.

uslovi za gajenje krastavca
uslovi za gajenje krastavca

Po pitanju vraćenih pošiljki prehrambene robe, ovo predstavlja 14. put da je kontigentu iz Srbije sprečen uvoz. Pre toga je bilo problema sa breskvama, šljivama i čipsom. Uvozi su sprečeni ka Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Rumuniji i Bugarskoj, sa varirajućim ishodima.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pogledajte i: Sprečen izvoz srpskog krastavca, „krivac“ metalaksil